"Стабільно, надійно і контрольовано": як Росія готується до парламентських виборів

"Стабільно, надійно і контрольовано": як Росія готується до парламентських виборів

Росія готується до парламентських виборів, що відбудуться 19 вересня. Міністерство юстиції Росії 20 серпня включило телеканал "Дождь" і видання "Важные истории", зареєстроване в Латвії, до реєстру "ЗМІ–іноземних агентів". Керівник приватного дослідницького центру "Інститут Росії" Василь Лаптійчук в ефірі Українського радіо прокоментував, якою є поточна ситуація в Росії та які партії мають шанси увійти до Державної Думи.

Які партії можуть сформувати наступну Держдуму Росії

Зараз про загальну ситуацію в Росії зараз можна сказати так: стабільно, надійно і контрольовано. Росіяни можуть і не ходити на вибори, тому що воно вибереться без них. 

Стосовно перспектив формування і складу наступної Державної Думи Російської Федерації, то на сьогодні вже такі цифри, які важко буде змінити: приблизно 27% — "Єдина Росія", близько 16% — "Комуністична партія Російської Федерації", 9% — "Ліберально-демократична партія Росії" Володимира Жириновського і конгломерат партійних сил, які вирішили в Кремлі створити начебто опозицію "Єдиній Росії" — це "Справедлива Росія — Патріоти — За правду". Цю нову партію, яка буде в Думі в такому складі, як вона є, очолює колишній голова Ради Федерації Росії Сергій Миронов, учасник російсько-української війни, колишній лідер "Націонал-більшовицької партії" Захар Прилєпін та колишній заступник голови Держдуми, за походженням українець Геннадій Семігін. Непарламентські партії займуть близько 13-15%. 

Проте, жодна з партій не може себе позиціонувати як така, що виступає за припинення агресії проти України і за мир у всьому світі. Тому що ФСБ жорстко контролює і ще на стадії реєстрації відсіює партії за ознаками екстремізму та за підозрою в кримінальних діях лідерів цих партії. Українців не повинні цікавити ці назви партій. Ми повинні знати, що Держдума — це головний законодавчий державний орган країни-агресора, який буде абсолютно агресивний. Парламенти в авторитарних державах, якою і є Росія, жорстко контролюються владою. 

Як буде розвиватися історія з Олексієм Навальним 

Коли Навальний перетнув повітряний кордон Російської Федерації, для мене було зрозуміло, що його ніколи в житті не випустять з в’язниці. Йому придумають які завгодно продовження терміну. Він особисто образив Путіна. Він особисто був претендентом на високий рейтинг, що загрожує масовими заворушеннями і загрожує чинній владі. Такі люди вже з тюрми не повинні вийти. Якщо він навіть вийде, то його перед цим чимось погодують чи вколять, і він вже точно не буде таким, яким він був. Крім того, західники бояться війни і готові що завгодно здати, аби лише зберігся їній європейський спокій, тому я не бачу жодної причини, з якої росіяни могли б відпустити Навального. 

Чи можуть вибори чи якісь інші події стати тригером для народного спротиву в Росії 

Росія історично одна з небагатьох рабських держав, де рабство і кріпацтво було основою державності. Любов до царя — це в них генетично. Ті мільйони українців, які адаптувалися в російський етнос, в основному стали росіянами. І ви бачите на що здатний максимум української генетики в Росії — ходили кілька місяців по вулицях і розійшлися. Вони не вдалися до жодних протестів. 

Зараз росіяни мають можливість бути слухняними і покірними громадянами, отримувати заробітну плату, робити кар'єру. Проте, громадян Росії спонукають бути лояльними до влади. А дуже непокірних, як Валерію Новодворську та Бориса Нємцова, просто прибирають. 

Фото: RFE/RL