Президент анонсував створення національного авіаперевізника України. Чи стануть регіональні польоти доступнішими?

 Президент анонсував створення національного авіаперевізника України. Чи стануть регіональні польоти доступнішими?

17 серпня Володимир Зеленський провів зустріч з директором французької консалтингової компанії Aerogestion Марком Роше, яка може стати тією компанією, яка розробить стратегію нової авіакомпанії в Україні. Нова українська авіакомпанія забезпечить децентралізацію міжнародних перевезень, а це означає, що авіаперевізник не роботиме ставку на хаби — модель перевезень через Київ, коли всі пасажири з регіонів змушені літати не безпосередньо, а з пересадкою столиці. Також нова авіакомпанія надасть доступні і зручні перельоти між українськими регіонами. Президент зазначив, що першу допомогу Україні у створенні цієї авіакомпанії вже надав уряд Франції, який ініціював виділення гранту для оплати роботи консультанта. Більше про це в ефірі Українського радіо розповів редактор "Авіаньюс.ком" Олександр Мироненко.

0:00 0:00
10
1x

Наскільки реально втілити цю ініціативу в життя 

Декілька років тому не дуже багата держава з Африки запустила досить сучасну авікомпанію з сучасними літаками, і це показує, що навіть не дуже багата держава може запустити авіаперевізника. З іншого боку, чи є необхідним цей перевізник в існуючих умовах і чи не буде це просто витратами з бюджету. Уряд Франції виділив грант на консалтинг авіакомпанії, і я одразу побачив ризики в цьому, і можна відразу сказати, які літаки вже будуть, враховуючи цей грант. 

По-перше, необхідно враховувати ризики, які можуть бути. Якщо у нас буде французький грант, то французька держава, безумовно, буде намагатися, щоб купили французькі літаки. Це невеличкі літаки "Ей-Ті-Ер" і аеробуси. Відповідно вони не будуть радити "Боїнги", бо це не буде їм вигідно, адже навіщо їм виділяти кошти з бюджету Франції, щоб купувати американські літаки. 

Що стосується менеджменту, у нас була велика державна авіакомпанія, яка спочатку називалася "Авіалінії України", а потім збанкрутіла. На її базі була створена авіакомпанія "Міжнародні авіалінії України", яка була успішна і яка була державна більш ніж на 60%. Воно довело, що державна авіакомпанія може існувати. Інше питання у тому, що держава цю компанію приватизувала за не дуже великі кошти в 2011 році. Пройшло 10 років, і тепер держава чомусь почала думати про те, чи не потрібно створити нову державну авіакомпанію, яка була створена й існувала більше 20 років, але чомусь її продали.

Якою буде конкуренція на авіаринку України з появою національного перевізника

У нас вже з’являються нові національні перевізники, зокрема "SkyUp", який буквально за три роки має майже 14 літаків і думає навіть протягом цього року розширяти свій парк.  У "МАУ" десь 30 літаків. Ми бачимо, що фактично є вже авіакомпанія, яка має половину флоту від "МАУ". Тому навіть приватні перевізники починають конкурувати, конкуренція збільшується і відповідно "МАУ" доводиться по-іншому планувати свою діяльність.

Раніше вони мали від держави ексклюзивне право на маршрути. Якщо раніше для того, щоб злітати з Києва у Відень, потрібно було заплатити 500-600 доларів туди-назад, то коли запустили лоукости і з'явилися конкуренти, ми бачимо, що щонеділі квитки навіть за 10 євро бувають. З іншого боку, авіакомпанія втрачає через це кошти і відповідно державі потрібно зробити вибір: вона або заробляє, або підвищує мобільність. 

Якщо держава заробляє, то необхідно було не продавати "МАУ" і не допускати лоукости і відповідно поповнювати бюджет за рахунок пасажирів, які можуть платити дорого і літати. З іншого боку, якщо ми говоримо про розвиток бізнесу, туризму і підвищення мобільності, то правильною є стратегія підвищення конкуренції, допуску різних перевізників. Проте, тоді навіщо створювати ще одну державну авіакомпанію, яка, скоріше за все, буде збитковою. 

Яку принципову роль зіграє нова авіакомпанія

Децентралізація перевезень — це та ціль, яку може виконати нова авіакомпанія, тому що зараз більшість перевезень йде через Київ, і це не дуже зручно для мешканців регіонів, алдже бувають ситуації, коли доводиться летіти проти географії. Наприклад, якщо зі Львова легше полетіти в Європу, то пасажиру спершу доводиться годину летіти до Києва і потім летіти, куди потрібно. Зі Львова лише відсутність прямого рейсу збільшує час рейсу з пересадкою на дві години, а в Європі до більшості напрямків можна долетіти за дві години. Тому, з одного боку, це може бути плюс. 

З іншого боку, це повністю суперечить концепції, яку раніше оголосив президент про те, що він хоче бачити авіакомпанії рівня Turkish Airlines або Singapore Airlines, у яких трафік централізований. Тобто вони спочатку везуть в свій основний аеропорт, у даному випадку Стамбул або Сингапур, там пасажири пересідають і потім летять далі. Тобто в даному контексті це або перевізник хабу з центром в Борисполі, бо ємності інших аеропортів недостатньо для великих перевізників і для здійснення пересадок, або це буде відповідна авіакомпанія, яка буде виконувати 10 рейсів зі Львова, 5 рейсів з Херсона, 10 —  Харкова, 20 — з Києва. Тому необхідно зрозуміти, що хочуть, бо це зовсім різні концепції. 

Чи є "Укрзалізниця" великим конкурентом українського ринку авіаперевезень 

Частково так.  Але навіть в залізниці є проблема хабу. "Укрзалізниця" дуже велику кількість перевезень з регіонів зосередила на Києві. Більше того, проблема "Укрзалізниці" в тому, що вона робить хабові перевезення з пересадкою в Києві, але не робить так, щоб ці насадки були недовгими. Ви можете приїхати з одного міста до Києва, і вам потрібно чекати наступного потягу 2-3 години для того, щоб зробити пересадку. Є велика кількість регіонів, які не мають сполучення. 

Наскільки Україна готова вкласти гроші в нового авіаперевізника в період кризи 

Криза допомагає створенню перевізника в тому плані, що наразі на ринку велика кількість банкрутства. Через це велика кількість вільних літаків, вартість використання цих літаків дуже знизилася порівняно з докризовим часом. Наразі є профіцит літаків, і їх можна брати в будь-якому обсязі у будь-якій частині світу і вони набагато дешевші, ніж було до кризи. Тому в цьому плані держава зекономить на лізингу літаків, а це суттєва частина видатків. З іншого боку, збільшення конкуренції призводить до того, що державі доведеться дотувати цього перевізника. 

Чи вистачить з регіонів охочих літати

В авіації дуже часто буває така ситуація, коли рейс закрили, хоча пасажири бачили, що в літаку взагалі не було вільних місць. Економіка авіакомпанії залежить від того, яка середня вартість квитка на цьому рейсі. Якщо авіакомпанії доводиться продавати всі квитки за 10 євро, відповідно рентабельності не буде жодної, хоча літаки будуть заповнені. У даному випадку питання в тому, за яку вартість можна перевозити пасажирів, наприклад, зі Львова до Харкова. Якщо рентабельність буде приблизно як на рівні лоукостів, тобто 50 євро в один бік, то це означає, що квиток має коштувати не менше 1500 грн. Якщо людина їде плацкартом за 500 грн, то я не думаю, що вона полетить на 1500 грн в один бік. В такому разі варто дотувати, але чи є сенс дотувати людину на 1000 грн, якщо можна на ці гроші продотувати "Укрзалізницю". 

Фото: pexels.com