Хто візьме гору у справі Чауса: НАБУ, СБУ чи Генпрокурор

Хто візьме гору у справі Чауса: НАБУ, СБУ чи Генпрокурор

У 2016 році в Україні затримали суддю Миколу Чауса, який отримав хабар у розмірі 150 тисяч доларів у справі щодо торгівлі наркотиками. Однак заарештувати його не вдалося, оскільки парламент не дав на це дозвіл. Згодом Чаусу вдалося втекти до Молдови. У листопаді 2016 року Національне антикорупційне бюре повідомило, що Інтерпол оголосив його у міжнародний розшук. Днями екссуддя несподівано з’явився у селі Мазуровка Вінницької області. Сьогодні в НАБУ заявили, що вважають дії Служби безпеки України фактичним сприянням в ухиленні від кримінального судочинства. Чим може закінчитися це протистояння між українськими силовиками в ефірі Українського радіо пояснює експерт з політико-правових питань аналітичної групи "Левіафан" Сергій Назаренко.

0:00 0:00
10
1x

Чи має право СБУ приховувати екссуддю Чауса від НАБУ, яке клопоче його "загратування" в іншому кримінальному провадженні

З точки зору кримінального процесуального законодавства, СБУ не має права приховувати нікого. Однак СБУ має право проводити слідчі дії з людиною, яка проходить фігурантом у іншій справі, чи здійснювати заходи по забезпеченню безпеки фігурантів чи потерпілих. Тому у цьому випадку ми маємо конкуренцію, а СБУ, за наявністю таких шпарин, вдало намагається їх використовувати. Зазвичай, коли відбувається така ситуація, бо вони непоодинокі, людину відправляють до слідчого ізолятора. Таким чином СБУ ще зручніше забезпечувати безпеку особи. Тому зараз вони використовують ті можливості, які у них є.

Чому СБУ охороняє екссуддю

Безперечно, мотивація значно глибша, вона пов’язана з персоною самого Чауса. Ця справа, як і переважна більшість, є політичною. Пан Чаус цікавий СБУ тому, що він є носієм інформації, а це вигідно Офісу президента та іншим політикам. НАБУ цікаво дізнатися як пан Чаус покинув територію республіки Молдова, чи сприяли йому у цьому українські спецслужби. Якщо до цього залучили український розвідувальний чи правоохоронний орган на території іншої країни, то можна вести мову про те, що голова держави знав про те, що буде таке відбуватися, адже це досить серйозне питання. Щоб отримати такі цінні відомості НАБУ і потрібен Чаус. Якщо люди, які затримували Чауса, його представилися, то він має таку інформацію. По-перше, це може зашкодити міжнародним відносинам з Молдовою. По-друге, ― кинути тінь на український бік. 

Чаус потрібен СБУ, щоб з’ясувати обставини його зникнення з території України у 2016 році. Є підстави вважати, що його зникнення також пов’язане з діяльністю спецслужби, а саме СБУ. Кажуть, що “команду” на його вивезення віддавав Петро Порошенко. Для того, щоб отримати такий козир і прив’язати Петра Олексійовича до кримінальної справи, потрібні свідчення Чауса. Без його слів справа нічого не буде варта. Тому СБУ його утримує.

Чи можуть порушити кримінальну справу проти співробітників СБУ

Це може і повинно зробити Державне бюро розслідувань, бо у нас кримінальний процесуальний кодекс передбачає обов’язковість внесення відомостей до єдиного державного реєстру досудових розслідувань, щоб провести перевірку. Тобто справу повинні порушити, а чи є склад злочину хай встановлюють компетентні органи. До них навіть не потрібно звертатися, це вони можуть здійснити за власною ініціативою. Наприклад, їм стало відомо про злочин з засобів масової інформації. Можливо, хтось з ДБР слухає цей ефір, в принципі, йому достатньо цих відомостей, щоб внести до реєстру цю справу і почати перевірку. 

На мою думку, у діях Служби безпеки України немає складу злочину. Бо немає зловживання ними своїх посадових обов’язків, адже вони діють на підставі закону. З точки зору логіки зловживання є, але вони не дозволяють застосувати кримінальний процесуальний кодекс.

Що може зробити НАБУ, щоб отримати доступ до Чауса

Вони можуть діяти тільки юридичними методами. Вони можуть запросити Чауса на досудове розслідування, щоб він взяв участь у судовому засіданні, де йому оберуть запобіжні заходи. Також вони повинні звернутися до Генерального прокурора, щоб вирішити цей спір, який виник між двома структурами. В принципі, Служба безпеки України повинна надати доступ НАБУ до підозрюваного. Однак у них також є засоби для того, щоб цього не робити. Наприклад, вони кожного дня можуть проводити з ним якісь слідчі дії. 

Чи може Генпрокуратура вирішити цей конфлікт
Так. Якщо це відбулося в рамках однієї справи, то на Офісі генерального прокурора і лежить цей обов’язок. Для СБУ та НАБУ процесуальне керівництво в кримінальних справах здійснює Офіс генерального прокурора, який може надавати обов’язкові для виконання процесуальні вказівки. 

Прокуратура може вплинути, але з практики можу сказати, що у даному випадку Офіс генерального прокурора підіграє СБУ.

Як вийти з цієї ситуації без репутаційних втрат

Репутаційні втрати вже є. Якщо згадати всю історію, поважні репутації СБУ та НАБУ були вже дещо втрачені за період операції. Щоб відновити репутацію потрібно провести публічний процес, щоб не було жодних замовчувань, всі показали свої дійсні позиції, не прикривалися нормами кодексу. Однак я не впевнений, що ці органи будуть щось публічно робити, бо їх специфіка полягає в іншому, вони воліють працювати так, щоб про це ніхто нічого не знав. 

Нагадаємо, генеральний прокурор Молдови Олександр Стояногло заявив, що до викрадення Чауса у Кишиневі причетні державні установи України. 31 липня Служба безпеки підтвердила, що вивезла Чауса із села на Вінниччині до Києва, однак заявила, що діяла у межах своїх повноважень та на особисте прохання розшукуваного екссудді. Адвокат Чауса заявив 1 серпня, що зміг його знайти. Він підтвердив, що його підзахисний наразі перебуває під захистом Служби безпеки.

Фото: УНІАН

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Пам'яті Ігоря Юхновського
"Республіка Шериф", 14-та армія РФ, Молдова і Україна. Євген Магда про Придністров'я
"Норма стосовно служби 36 місяців надзвичайно корисна", — Назаренко
"Місяць-два і проєкт буде ухвалений" — Назаренко про новий законопроєкт щодо мобілізації
Польський суддя, що дозволив знову блокувати кордон, може бути залежним від попередньої влади — Галина Чижик