Чому Шевченко залишив збірну України і хто стане новим тренером: прогноз футбольного коментатора

Чому Шевченко залишив збірну України і хто стане новим тренером: прогноз футбольного коментатора

1 серпня головний тренер збірної України Андрій Шевченко заявив про закінчення контракту з Українською асоціацією футболу. 2 серпня офіційний сайт Української асоціації футболу повідомив, що у червні минулого року виконком УАФ запропонував головному тренеру збірної України Андрію Шевченку та його тренерському штабу продовжити контракт до кінця 2022 року. Тоді на прохання тренерського штабу збірної України контракт був підписаний на один рік з можливим продовженням за обопільною згодою ще на півтора року. Андрій Шевченко та його тренерський штаб мотивували таке своє рішення бажанням після Чемпіонату Європи перейти на клубну роботу. В УАФ погодилися на такі умови контракту і таким чином 30 липня закінчився термін контракту між УАФ та тренерським штабом збірної. Футбольний коментатор Роберто Моралес в ефірі Українського радіо прокоментував, хто може очолити національну команду та яким були ці п'ять років для збірної під керівництвом Андрія Шевченка.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Про рішення Андрія Шевченка не продовжувати контракт ще на півтора року

Це рішення не було очікуваним. Шевченко поставив перед фактом. Якщо б він сказав, що він зіграв зі збірною, ми досягнули високого результату, бо чвертьфінал чемпіонату Європи — це найбільше досягнення, яке є для збірної України на континентальних першостях, тоді б це виглядало більш природно. А так виходить, що після завершення Чемпіонату далі вже між керівництвом асоціації і тренерським штабом, навіть, швидше за все, з його представниками, йшли перемовини про зміну умов і, судячи з усього, ці перемовини не досягли успіху.

Про гроші могло йтися з двох боків. Ні для кого не секрет, що фінансова ситуація загалом у світі не стає кращою. Український спорт ніколи не був бізнесом і не вмів нормально заробляти. Тобто це було меценатство: є якісь спонсори, які дають гроші, але у будь-який момент вони можуть відвалитися, тобто частина може або піти, або давати менше грошей. І з огляду на це мова могла йти з блоку тренерського штабу про збільшення зарплати, а могло бути й таке, що УАФ могла поставити перед фактом, що у них не дуже з грошима і доведеться отримувати менше. 

Якими були п'ять років для Шевченка на чолі збірної України 

Шевченко взагалі став тренером, тому що ніякого тренера Шевченка на момент призначення не було. Це був випадок, коли було дуже багато скепсису. Але це нормально, якщо людина ніколи не працювала тренером і раптом стала головним тренером. Таке трапляється з людьми саме масштабу Шевченка, коли довіряють харизмі ще футболіста, довіряють тому, що він приходить не сам. Я переконаний, що якби прийшов просто тренер Шевченко, то без тренерського штабу він би нічого не зміг зробити. У штабі були достатньо досвідчені люди. У нас багато років хотіли іноземного тренера. І де-факто у нас вийшло, що у нас іноземний тренер. Тому що Шевченко живе в Англії, як футболіст більше часу він зіграв в Англії або Італії, його тренерський штаб, окрім Шовковського, це всі іноземці, зокрема іспанці та італійці. Тобто ми отримали достатньо цікавий досвід роботи тренерського штабу з хорошим досвідом та вміннями. 

І Шевченко отримав собі певне футбольне реноме як тренер. В кваліфікації до Чемпіонату світу, я думаю, було дуже мало шансів. Команда намагалася грати і мінятися, тобто по грі був певний позитив, хоч результату не було. У Лізі націй ми увійшли до елітного дивізіону, і з нього вилетіли без матчу з Швейцарію, коли трапився скандал, де збірну Україну відверто сплавили. Ми суперово пройшли і по грі, і по результатах кваліфікацію на Чемпіонаті Європи, хоча на цьому чемпіонаті мінусом була сама гра. Збірна України зіграла дуже важко, але по результату вийшло добре.  

Які матчі української збірної були найяскравішими під керівництвом Андрія Шевченка 

Я б виокремив два матчі. Це перемога в Києві над збірною Португалії. Незважаючи на те, що Португалія не була тоді максимально мотивованою і це не був легкий матч, але ми перемогли збірну, яка виграла Лігу націй. А також матч у Києві проти Іспанії, коли ми виграли. Іспанці приїхали з гарним тренером, хорошим складом. Потім ця збірна дійшла до півфіналу, і те, що вона програла Італії — це швидше співпадіння. 

Хто може замінити Шевченка

Про Сергія Реброва говорили, що він має амбіцію стати головним тренером збірної. У нього була непогана робота в Угорщині на чолі "Ференцвароша". Але стосовно Реброва є дуже багато загадкових обставин, які ми не знаємо. Він очолив "Аль-Айн", багатий клуб з Об'єднаних Арабських Еміратів. Не думаю, що у нього такий контракт, який можна просто взяти і розірвати. Він ще не провів жодного матчу, сезон ось-ось має стартувати. Якщо клуб обере принципову позицію, то думаю, що там варіантів немає. Ребров може попросити і вони можуть з розумінням поставитися, але багаті клуби не прописують подібні пункти про те, що якщо тренеру запропонують очолити збірну, то він може розірвати контракт.  

Також під рукою є Мирон Маркевич, який є главою комітету збірних УАФ. З іншого боку, коли тільки зробив заяву Шевченко, я ще не був впевнений, що він піде на 100%. Тобто закінчився контракт і це могла бути торгівля. Але навіть зараз дуже мало вірогідно, але є якийсь шанс, що Шевченко може залишитися.

Фото: instagram.com/andriyshevchenko