Два роки роботи Верховної Ради: "Чесно" про дисципліну та результати парламенту ІХ скликання

Два роки роботи Верховної Ради: "Чесно" про дисципліну та результати парламенту ІХ скликання

21 липня 2019 року на позачергових виборах було обрано новий склад Верховної ради України, який працює вже два роки. Користуючись нагодою, громадський рух "Чесно" проаналізував, наскільки ефективно працювали депутати впродовж половини своєї каденції. Результатами дослідження з Українським радіо поділилась аналітикиня громадського руху "Чесно" Оксана Ставнійчук.

0:00 0:00
10
1x

"Для того, щоб говорити про монолітність партій під час роботи парламенту, нам найбільш цікаві голосування в другому читанні. Партія "Слуга народу" в цьому випадку виходить найбільш дисциплінованою – її депутати брали участь у 83 % всіх голосувань. Далі йде "Європейська солідарність" – 75 %, потім "Голос" – 73 %" та "Довіра" – 66 %. Найменше бере участь Опозиційна платформа – За життя,  в яких лише 46 % голосувань "за", "проти" чи "утримався", – розповіла Оксана Ставнійчук. 

Також, за словами аналітикині, характерною рисою цієї каденції Верховної Ради є так званий "законодавчий спам": "За поправки до проєктів законів загалом відбулося 5309 голосувань, що складає 57 % від загальної кількості голосувань". 

"Якщо говорити про відсоток утримання від голосувань, то у фракції "Голос" він найбільший – 41 %. Далі йде "ЄС" та "Слуга народу", які мають по 40 % та 38 %. Крім того, депутати від фракції "Голос" найчастіше голосують проти – частка таких голосувань складає 5 %", – зауважила Ставнійчук. 

Разом з тим, за підрахунками громадського руху "Чесно", у голосуваннях, де монобільшості "Слуг народу" не вистачає власних голосів, їм допомагають представники депутатської групи "Довіра" та Всеукраїнського об’єднання "Батьківщина". Але Оксана Ставнійчук звернула увагу, що у цьому випадку йдеться про ініціативи опозиційних сил: "Якщо подивитися голосування в другому читанні, то так зовсім інша картинка". 

Окремо, як розповіла аналітикиня, команда "Чесно" досліджувала голосування народних депутатів під час кадрових призначень, адже вони одні є найважливіших.

"Слуга народу" доволі високо голосує за призначення на посади – близько 90 %, проте інколи цього недостатньо. Якщо проаналізувати, як голосують інші фракції та групи, то на другому місці з 80 % "за" щодо призначень на посади голосують нардепи-мажоритарники від групи "Довіра". На третьому місці з трохи менше як 60 % – група "За майбутнє", – поділилася Ставнійчук. 

Підсумовуючи, аналітикиня громадського руху "Чесно" зауважила, що дисципліна у чинного складу парламенту покращилась, якщо порівнювати з попередніми скликаннями: "Думаю, це через те, що був прийнятий закон про те, що депутати мають брати участь в голосуваннях на сесіях Ради та комітетах. Це стимул не прогулювати для депутатів, які не є заможними. Проте він впливає не на всіх: наприклад, на нардепах з ОПЗЖ ця імплементація не сильно відобразилась".

Фото: Верховна Рада України