Інтернет, ЦНАПи і бібліотеки для громад: чого чекати від реформи децентралізації?

Інтернет, ЦНАПи і бібліотеки для громад: чого чекати від реформи децентралізації?

В рамках Всеукраїнського форуму "Україна30" ексклюзивно для ефіру Українського радіо заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк розповідає про одну із найуспішніших реформ України - децентралізацію.

0:00 0:00
10
1x

Чи є консенсус в Парламенті стосовно ухвалення цих документів?

Сьогодні міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов якраз надавав дорожню карту, де вказувалося що і коли планується ухвалити. Адже це — ціла система нормативно-правових актів. Звичайно, внесення до змін Конституції заплановано на осінь і до того часу ще багато всього треба буде зробити.

Насьогодні ніхто не зпрогнозує кількість можливих правок чи голосів. Існує так званий поправочний спам, коли опозиційні фракції подають (навіть не в електронному, а в паперовому вигляді) свої правки, щоб секретаріат довго їх вносив, а потім ця інформація довше оброблялася. Сподіваюся, що на осінь у нас буде певна ініціатива, яка дозволить боротися з подібним спамом, адже блокувати роботу Парламенту — точно не те, чого очікують від нас наші виборці. 

Яких інновацій можна чекати від цього законопроєкту?

Впродовж декількох місяців ми із представниками нашого профільного комітету об’їздили пів України задля зустрічей з представниками громад, щоб поспілкуватися з ними про наболіле. Є запитання практичні, стосовно забезпечення тим же Інтернетом території цих громад. До речі, більше ніж 300 громад не покриті збудованими ЦНАПами — місцем, де надаються адміністративні послуги. І таких питань багато. 

Про податок на нерухомість

Податок на нерухомість адмініструється не органами місцевого самоврядування, а податковою. Цей податок щороку зростає, тому що його нарахування прив’язане до розміру мінімальної заробітної плати. Але якщо цей податок адмініструвати краще, якщо буде пряма зацікавленість, то, за нашими підрахунками, можна зібрати в рази більше, а це — мільярди гривень. Тому, насьогодні є така ініціатива, стосовно того, щоб зрозумілі місцеві податки передавати на адміністрування до громад, а не до податкової. 

Ці ініціативи вже оформлені у законопроєкти?

Щось оформлене, щось ухвалене в першому читанні. Але я думаю, що восени буде гаряче і будемо багато всього приймати для того, щоб громади мали більше ресурсів і фінансових можливостей розвивати свої території. 

Думаю, що треба знаходити багато моментів для обговорення і вирішувати їх. Але фактом є те, що насьогодні дійсно громади на місцях отримали великі кошти, які можна спрямовувати на розвиток тієї місцевості і проєктів, які безпосередньо там реалізуються. 

Про створення центрів надання культурних ініціатив

Мені дуже подобається цей тренд, адже ми бачимо, в якому занедбаному стані знаходяться пам'ятки охорони культурної спадщини. Вони точно потребують уваги з боку місцевої влади, міністерства культури. Нещодавно ми зіткнулися з тим, що коли пам'ятка архітектури знаходиться у комунальній власності, то є певна неможливість фінансувати її реставрацію з держбюджету. І ось в першому читанні ми ухвалили певні зміни, щоб така можливість було розблокована.  

Фото: Юрій Табаченко, Олена Шуляк, "Українське радіо"