Smart-квартири і оселі-трансформери: кому вони підходять? Розповідає експерт

Smart-квартири і оселі-трансформери: кому вони підходять? Розповідає експерт

Про smart-квартири, оселі-трансформери та попит на них, в ефірі Українського радіо розповідає директор Науково-технічного центру Академії будівництва України Іван Перегінець.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Що таке smart-квартири?

Smart-квартира до нас прийшла із-за кордону — з Європи, Північної Америки, Японії, де житло дороге і, відповідно, не кожен може собі його дозволити. Для одинаків або пар таке житло є більш доступним і з урахуванням "smart", може задовольнити усі потреби. В Україні попит на таке житло почався близько 5-ти років тому. В Києві та інших містах-мільйонниках були застосовані. Зараз цей тренд трохи зменшився, але варто зазначити, що він залишиться назавжди у нашому асортименті квартирного житла. 

Про різницю в поняттях smart і small

Слід розрізняти ці поняття, бо будівельники в Україні, на жаль продовжують будувати лише до чистового оздоблення приміщень. А smart — це не квадратні метри, а розумне використання простору. Щоб не потрапити на гачок і вміти розрізняти smart і small-квартири, потрібно володіти інформацією, мати знання. В залежності від того, як розумно людина використовує простір, залежатиме наскільки це буде smart. Важливо, щоб власник квартири, отримавши квадратні метри, поспівпрацював з дизайнером і правильно розподілив простір завдяки трансформації меблів. 

Скільки коштують послуги дизайнера?

Дизайнери коштують від 25-50 доларів на квадратний метр. Якщо для людини, яка придбала квартиру це дорого, то можна інвестувати свій час, промоніторити певні пропозиції на відповідних сайтах в Інтернеті і самостійно спланували своє житло. Адже людина вже має власне бачення квартири, згідно зі своїми потребами. 

Як жити в квартирі площею у 18 квадратів?

Чим менша площа, тим більша фантазія. 18 метрів — достатньо, щоб пофантазувати. Завдяки меблям-трансформерам та роздвижним перегородкам реально розумно розподілити простір. Також важливо, щоб у таких квартирах вікна були якомога більшими і було достатньо світла. 

Про колір стін у smart-квартирах

Вони не мають бути дуже яскравого кольору, вводити у депресію і дратувати. Краще обрати приглушені, пастельні тони. Візерунки на стінах вирізнятимуть вашу квартиру з-поміж інших і даруватимуть відчуття дому.

Чи передбачені у smart-квартирах балкони? 

Все залежить від архітектурного проєктного рішення. Зараз covid-19 показав, що наявність балконів не тільки у нас, а й в усьому світі є природна необхідність людини вийти зі свого обмеженого простору. Якщо немає можливості зробити виносний балкон, тоді є рішення французьких балконів, коли відчиняються балконні двері з огороджуючими конструкціями. Тобто людина, знаходячись у своїй кімнаті, одночасно є і поза її межами. Там, звісно, не поставиш речі, але квіти вирощувати реально. 

Чому зараз smart-квартирами називають житло в 30 метрів?

Smart — це тренд, який допомагає маркетингу продавати ці квартири. Окремих будинків, які були б тільки smart, забудовники не будують, бо вони достатньо дорогі. 

Про національні особливості облаштування smart-квартир

Зараз таких абсолютно національних особливостей немає. Загалом все стандартно. Використання побутової техніки, комп'ютерів, лептопів має місце бути. Також перехід від приготування їжі до замовлення з доставкою впливає на кухонні меблі, на їхню кількість. Не така важлива площа квартири, як розумне використання якісних матеріалів в ній. Природні екстер’єрні та інтер'єрні речі грають важливу роль. 

Що таке квартира-трансформер?

Квартира-трансформер необов'язково малої площі. Це теж про розумне використання простору квартири. В залежності від потреби, ми можемо дитячу кімнату трансформувати у кабінет для дитини. Тобто, ми застосовуємо стильові рішення, які дозволяють нам змінювати простір. 

Про норми жилої площі на особу

Безумовно, цих норм потрібно дотримуватися. Додатково можна встановлювати рекуператори — спеціальні прилади, які дають можливість отримувати більше свіжого повітря ззовні. Такий прилад коштує в районі 3-хсот доларів. Завдяки рекуператору людина не відчуватиме дефіциту свіжого повітря. Аромотерапія, фітотерапія, світлотерапія — все це теж застосовується у smart-будинках і не дорого коштує. 

Про шумоізоляцію у smart-квартирах

Не завжди при будівництві використовують якісні матеріали. Тому, під час ремонту, потрібно самостійно застосовувати звукоізоляційні матеріали, які будуть і естетичними, і виконуватимуть свою функцію в інтер'єрі нашого житла: на підлозі, стелі, стінах.

Фото: Іван Перегінець, Facebook