Хто підпадає під податкову амністію та як нею скористатися: експерт аналізує закон

Хто підпадає під податкову амністію та як нею скористатися: експерт аналізує закон

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про податкову амністію. Цей закон дозволить громадянам, які ухилялися від сплати податків, розкрити свої справжні доходи і задекларувати активи, уникнувши при цьому покарання. До 1 січня 2021 року громадяни України зможуть один раз подати добровільну декларацію із зазначенням активів, щодо яких не були сплачені податки і збори. Податкова амністія поширюється, зокрема, на валютні цінності, крім готівки, цінних паперів, а також рухоме і нерухоме майно в Україні та за кордоном. Якщо громадянин сплатить всі необхідні збори, йому гарантують звільнення від відповідальності за порушення податкового законодавства. Більше про це в ефірі Українського радіо розповів директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Що повинен громадянин сплатити із задекларованих активів

Насамперед потрібно почати з того, для чого взагалі необхідна податкова амністія громадянам України, тому що може скластися враження про те, що людина має повідомляти про будь-які кошти та майно, які у неї знаходяться. Це не так. Треба розуміти, що людина, яка отримувала заробітну плату, накопичувала певний капітал, купувала та продавала якусь нерухомість, і все це робила зі своїх задекларованих доходів, то у даному випадку вона нічого не повинна декларувати, тому що та сума доходу, яка є відповідно нею задекларована у Податкову, є достатньою для того, щоб підтвердити законність майна і те, що з нього було сплачено всі податки. 

З іншого боку, ті люди, які вели якусь підприємницьку діяльність і мають певні кошти, але не декларували їх у повному обсязі, то треба розуміти, що якщо їхня сума накопичених активів менша, ніж 400000 грн готівкою або, наприклад, є нерухомість у визначеному розмірі (до 60 квадратних метрів) та певна вартість автомобіля, то у даному випадку теж не потрібно декларувати. Це вважається добровільно задекларованим.

У кого є більша сума, то в майбутньому він може зіткнутися з проблемами фінансового моніторингу, які будуть блокувати йому відповідно його транзакцію у зв’язку з відсутністю підтвердження законності надходження цих коштів. Тому якраз таким категоріям громадян варто скористатися податковою амністією.   Якщо сума знаходиться на рахунку, то потрібно сплатити 5%, якщо ви сплатили облігації внутрішньої державної позики – 2,5%. Зараз доволі розширили відсотки, які треба сплатити. Але все одно це менше, ніж сьогоднішня традиційна ставка податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18%.

Хто не зможе скористатися податковою амністією 

Якщо громадянин сплатить всі необхідні збори, відповідно до даного закону до нього претензій не буде. Але треба врахувати, що задекларувати можна тільки ті доходи, з яких просто не сплачені податки. Якщо дані доходи були отримали внаслідок якоїсь злочинної діяльності, наприклад, внаслідок торгівлі зброєю чи якихось інших незаконних дій, то в даному випадку проти такої особи все одно може бути порушена кримінальна справа. Крім того, особи, які на даний момент є чиновниками або їхні родичі є чи були чиновниками, вони також не зможуть скористатися податковою амністією. Тому такі корупційні кошти, які вони отримали, також не можна бути задекорувати і легалізувати через цей закон.

Що буде з власниками активів за кордоном 

Для тих, хто володіє майном за кордоном, у даному випадку відсоток сплати цього податку при податковій амністії буде найбільшим. Тобто з якихось вілл, транспорту тощо, які задекларовані за кордоном, з них буде сплачено найбільший відсоток. 

Якщо ви отримали доходи за кордоном і з них сплачені податки, то ви нічого не сплачуєте в Україні. Адже у нас є уникнення подвійного оподаткування. Тому краще всього тим людям, які працюють за кордоном, подавати річну податкову декларацію із зазначенням доходів, які вони отримали і документів, які підтверджують, що з цих доходів в країні, де ви перебували, ви сплачували податки. Тоді вам жодна податкова амністія не потрібна і ви не буде платити ніякі відсотки з цих сум. Вони у вас є законно отриманими і з них податки сплачені у повному обсязі.

Про можливість розстрочення сплати податку трьома рівними частинами Це означає, що у випадку, якщо ви декларуєте майно, але у вас недостатньо коштів для того, щоб сплатити визначений за цим законом податок, то ви зможете заплатити його одразу, а протягом певного періоду трьома рівними частинами, таким чином зменшивши частину одноразового платежу. Проте  після першого платежу це буде означати, що ви добровільно задекларували ці кошти та майно і відповідно можете ними скористатися.

Що можна не декларувати 

Якщо у вас є кошти, які є більшими за суму за суму вашого доходу, наприклад, на 400000 грн, то такі суми не декларується і вважаються добровільно задекларованими і з них податки не сплачуються. Також це стосується одного автомобіля та нерухомості, визначеної у метрах квадратних, тобто квартира площею до 120 квадратних метрів або будинок до 240 квадратних метрів. При продажу такої нерухомості не потрібно буде пред'являти або інформацію про отримання доходів, або податкову декларацію про скористання податковою амністією.

Що буде, якщо людина не задекларує майно у відведений термін

Покарання не передбачається, але виникне наступна проблема. Якщо людина, наприклад, хоче продати будинок, який вона придбала за останні 10-20 років, може виникнути питання, аби людина вказала доходи, які отримала за цей період і яких було достатньо для того, щоб придбати цей будинок. Але з моєї точки зору це дуже складно буде доводити, тому що це порушення презумпції невинуватості. А щодо ваших транзакцій, які ви здійснюєте через банк, тобто  перерахунок коштів, то до цих сум абсолютно законно буде задіяна процедура фінансового моніторингу і блокування ваших транзакцій до тих пір, поки ви не надасте документи про те, що ці кошти ви отримали законно і з них були сплачені податки.

Чому для олігархів та держслужбовців не буде амністії 

Амністії держслужбовцям не буде. Це пряма норма закону. А щодо олігархів, то деякі зможуть скористатися, тому що це стосується тих людей, які займали певні посади. Наприклад, Рінат Ахметов свого часу був депутатом, а Ігор Коломойський був головою Дніпропетровської обласної адміністрації та інші, які також в певний час займали посади. Якраз вони скористатися податковою амністією не зможуть.

Крім того, ця податкова амністія стосується виключно фізичних осіб. Але якщо у вас є фірма, і вона здійснює якісь інвестиції, купує майно, володіє нерухомістю, то у даному випадку вони не потребують жодного амністування. Тому олігархам цей закон не дуже потрібний, оскільки вся їхня нерухомість та майно зареєстровано на офшорних компаніях.

Про можливу реакцію Мiжнародного валютного фонду 

Ми порушили наші зобов'язання перед Міжнародним валютним фондом, оскільки зобов’язувалися не проводити податкову амністію, і це була пряма норма у меморандумі. Проте велися перемовини і ті умови проведення податкової амністії в цілому все ж таки були узгоджені з Міжнародним валютним фондом. Позиція МВФ є такою: у випадку якщо проводити податкову амністію доволі часто, то це відповідно демотивує  тих людей, які сплачували податки в повному обсязі і у них виникає резонне питання про те, навіщо сплачувати податки, якщо держава з певним часом проводить амністію для тих людей, які не сплачували податки. І вони думають про те, що, може, зараз не платити податки, а пройде якийсь період і вони легалізують за значно меншою ставкою, ніж вони мали би сплатити зараз.

Фото: УНІАН 

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка