Як Британія підтримала Україну. Експерти аналізують ситуацію з есмінцем Defender

Як Британія підтримала Україну. Експерти аналізують ситуацію з есмінцем Defender

17 червня 2 кораблі НАТО ввійшли до порту в Одесі: британський есмінець HMS Defender та фрегат ВМС Нідерландів HNMLS Eversten F805. 23 червня один з них вийшов з українського порту та попрямував до Грузії. HMS Defender пройшов через територіальні води України, поблизу анексованого Криму, морську територію, яку РФ вважає своєю. Міноборони Росії заявило про попереджувальні обстріли корабля. Що відбулося з британським есмінцем у Чорному морі аналізують юрист, фахівець у сфері міжнародного морського права, учасник Морської експертної платформи Богдан Устименко та керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

На думку Богдана Устименка, ситуація, що виникла поблизу Севастополя, повинна привернути увагу міжнародної спільноти, адже британський корабель дотримувався всіх норм міжнародного морського права.

Про поведінку Росії

Ні на що Росія не могла сподіватися, оскільки відповідно до Статті 3 Конвенції ООН з морського права, води Криму є територіальними водами України, на які без обмежень поширюється державний суверенітет нашої держави. Відповідно до ч.2 Конвенції ООН з морського права британський корабель здійснював право мирного проходу, жодних порушень це судно не вчиняло, жодних літальних апаратів зі свого борту не запускало і не приймало. Команда корабля поводила себе мирно як це і встановлює Конвенція з морського права. 

Про поведінку Великобританії

Британці заявили, що і надалі будуть дотримуватися норм міжнародного морського права. Проте і Російська Федерація стверджує, що у подальшому буде вчиняти подібне, можливо, з застосуванням зброї. Мені дивно, що досі, жодна з зацікавлених сторін не скликала позачергове екстрене засідання Ради Безпеки ООН, адже дії Російської Федерації свідчать про те, що ця держава здійснила замах на акт агресії. Я впевнений, що подібні дії треба оцінювати на міжнародній арені, зокрема на арені Організації Об’єднаних Нації. Хочу нагад всім, що є лише одна правова, законна підстава для застосування зброї однієї держави проти іншої, це стосується і військових кораблів, ― відповідно до Статті 51 Статуту Організації Об’єднаних Націй держава може використовувати зброю у разі самооборони, індивідуальну чи колективну. Ми бачимо, що Російська Федерація порушила не лише морське право, а й Статут Організації Об’єднаних Націй. Мені здається,  що необхідно, щоб МЗС України або Британія зробили подальші кроки, зокрема дипломатичні, аби ця історія не закінчилася на взаємному занепокоєнні чи погрозах. На жаль, дії РФ належної оцінки не отримали, ― підсумував юрист.

А політолог Олексндр Мусієнко наголошує на тому, що Україні треба робити власний флот більш потужним і розвивати партнерські взаємини з Великобританією та іншими країнами. 

Про спільні навчання України і США в Чорному морі та підтримку інших країн

По-перше, це внутрішня справа України ― де, коли і з ким проводити навчання. 

Британія зараз демонструє певну стратегію підтримки нашої держави. Крім того, що частіше заходять їхні кораблі в акваторію Чорного моря і допомагають нам патрулювати та захищати наші торговельні шляхи, що дуже важливо. Вони також підписують меморандуми про переозброєння і допомогу Україні в розбудові флоту. Я хочу зупинитися на тому, що ми як держава повинні використати всі можливості для того, щоб спільно відбудувати український флот задля безпеки чорноморського узбережжя. Важливо не впустити цей шанс, щоб українська корупція не "з’їла" ці контракти і не відбила бажання у інших співпрацювати з нами. 

Зазначимо, що Defender — п'ятий із шести есмінців 45-ї серії ВМС Великої Британії. Корабель озброєний вісьмома протикорабельними ракетами Harpoon та має 48 зенітних ракет комплексу Sea Viper. Британське судно забезпечує захист судноплавства та протиповітряну оборону.

Фото: British Embassy Tbilisi