Як санкції ЄС проти Білорусі вплинуть на позиції Лукашенка та опозиціонерів: прогнозує експерт

Як санкції ЄС проти Білорусі вплинуть на позиції Лукашенка та опозиціонерів: прогнозує експерт

24-25 червня в Брюсселі на саміт ЄС країни Європейського союзу затвердили секторальні санкції проти Білорусі через примусову посадку літака Ryanair у Мінську. Експерт з міжнародної і внутрішньої політики Українського інституту майбутнього Ігор Тишкевич в ефірі Українського радіо прокоментував, чи вплинуть ці санкції на позиції Лукашенка і чи змусять вони його припинити терор всередині країни.

Чи є зв'язок між санкціями і тим, що ніби послаблюють тиск на опозиціонерів 

Абсолютно жодного зв’язку. Якщо говорити про майбутню амністію чи помилування, то це ініціатива в оточенні Лукашенка. Це потрібно з точки зору внутрішньополітичної комунікації для того, щоб продемонструвати, що все під контролем і оточення Лукашенка спокійно виходить на референдум по новій Конституції. Це було анонсовано два місяці тому перший раз Юрієм Воскресенським, колишнім опозиціонером, який сьогодні працює над Конституцією разом з комісією, яку створив Лукашенко. Санкції можуть хіба що уповільнити процес. Тобто цю амністію можуть зробити не до 3 липня, а щоб показати, що санкції не діють, її можуть зробити до 17 вересня. Тому якщо і буде зв'язок між санкціями та тиском на опозиціонерів, то це буде зв’язок навпаки, який не прискорить, а заповільнить процес.  

Зараз для білоруської влади вкрай потрібно створити картинку, що навіть представники опозиції, які займали дуже різку позицію ще восени 2020 року, наразі співпрацюють з офіційною владою. Відповідно після першого інтерв’ю Протасевича було зрозуміло, що його будуть випускати і використовувати щодо історії співробітництва з владою, і він буде тараном, який вносить розбрат в опозицію.

Чи правда, що особисті санкції дуже зачепили Лукашенка

Якщо брати санкційні пакети, то Європейський Союз вперше за 20-річну історію санкційного тиску на Білорусь зробив хоч щось логічне. В санкційний список потрапили три компанії, які займалися перевезенням контрабанди з ЄС на російський ринок, та одна компанія, яка займалася торгівлею з африканськими державами, зокрема товарами подвійного призначення. І власники цих компаній з близького оточення Лукашенка.  

Про оцінку перспектив білоруської революції

Питання в тому, що розуміти під перемогою революції. Транспорфмація політичного режиму в Білорусі буде в будь-якому разі, незалежно від того, хто очолить країну. Зміни Конституції, у результаті яких Лукашенко піде з влади, почали розроблятися ще в 2018-му році, і представники аналітичних центрів Лукашенка їздили у тому числі і до Києва. Тому трансформація в Білорусі буде, але питання, за яким алгоритмом. 

Фото з відкритих джерел