Скільки має коштувати та як правильно вибрати якісну каву? Пояснює експерт

Скільки має коштувати та як правильно вибрати якісну каву? Пояснює експерт

Нещодавно через скорочення поставок з Бразилії та логістичні проблеми в Колумбії ціни на каву сорту арабіка піднялися до чотирирічного максимуму. Як повідомляє видання Trading Economics, вартість липневого контракту на американській біржі ACD зросла до максимальної з кінця 2016 року. Коли ціновий стрибок відчують українські кавомани, скільки загалом має коштувати філіжанка хорошої кави та як визначити якість улюбленого напою для мільйонів людей Українському радіо розповів власник кавової компанії, чемпіон Великобританії та фіналіст чемпіонату світу з приготування кави Cezve Ibrik Championship Вадим Грановський.

0:00 0:00
10
1x

"Українцям боятися підвищення ціни не потрібно, тому що кава такий продукт, який історично постійно змінює вартість. Ціна залежить від сезону, погодних умов, техногенних причин. Зараз проблеми з логістикою в Колумбії, яка є одним з найважливіших виробників кави у світі, де через протести заблоковані дороги. Також є проблеми і в Бразилії, коли погодні умови можуть призвести до зниження врожаю. Проте, на мій погляд, нічого особливого зараз не відбувається", – розповів Вадим Грановський.

На думку експерта, вартість кави в Україні може зрости, але не суттєво, і українські споживачі зміни не помітять: "Кава – це товар, який купують на біржах великі гравці. Сировина – зелена кава – можливо й зросте в ціні на 20 %. Проте вартість горнятка кави, на мій погляд, у кав'ярні не зміниться".

Грановський зауважив, що, на його думку, кожен професіонал має створювати нові рецепти кавових напоїв та бездоганно готувати кавову класику: "Напій, який став нашою візитівкою, – це кава, поєднана з гранатовим фрешем. Він має назву Flat Red і був створений кілька років тому для проєкту з компанією Lexus. За допомогою напою яскравого червоного кольору ми ілюстрували конкретну модель автомобіля. А з осені 2016 року цей напій є у кав’ярні й останнім часом стає шалено популярним, адже він дійсно смачний, цікавий та харизматичний".

Експерт розповів, шо українців вже можна зарахувати до націй, які п'ють багато кави, адже кількість кав’ярень, як і апетит українців до смачної кави, зростає: "Якщо раніше ми знали, що Львів – це кавова столиця і там окрема культура споживання кави, то зараз я бачу, як майже кожне місто змінюється з точки зору якості та кількості кави. Також змінюється й культура споживання кави вдома: знижується споживання розчинної кави і зростає споживання зернової".

"Але, якщо орієнтуватися на лідерів, серед яких Фінляндія, де на рік на одну людину припадає 12 кг кави, то Україна відстає – в нас одна людина на рік споживає менше 4 кг на рік. Фіни п’ють багато кави протягом дня, йдеться переважно про фільтр-каву, але в них є і свої національні методи приготування.

А в Бразилії, наприклад, де виготовляють каву, її п’ють, але далеко не в тих масштабах, що характерні для перших країн світу", – розповів експерт.

Наостанок Вадим Грановський розтлумачив, яку каву можна назвати якісною та якою може бути найменша ціна філіжанки хорошої кави: 

"На мій погляд, якість – це в першу чергу приємний смак і відсутність смакових дефектів. Адже для кожного кава – це зовсім інший напій: хтось п’є чорну, хтось – фільтр, але більшість п’є каву з молоком і, на жаль, з сиропами. Оцінити якість такої кави неможливо. Вона буде смачна, бо там багато цукру. Якість чистої кави за смаком ви обов'язково відчуєте: гірчинку, паперовий чи дерев’яний присмак. Це ознаки неякісної кави. В якісної кави завжди приємний смак, є й кислинка, й гірчинка, й солодкість. Адже кава має шоколадний колір, тому що карамелізувалися цукри".

"Якщо говорити за вартість, то в Києві, на мій погляд, якісна кава починається десь з 30 гривень за горнятко", – резюмував експерт.

Також Грановський порадив купувати каву свіжого обсмажування – місяць-півтора – про що має бути зазначено на упаковці: "Кава після обсмажування досить швидко втрачає свої смакові та ароматичні властивості. Також не рекомендую купувати мелену каву, тому що мелена кава стрімко окислюється та втрачає ароматичні властивості буквально за кілька годин. Тому якщо йдеться про каву, яку змололи і запакували, то ви отримуєте половину смаку, на який могли б розраховувати, якщо б купили каву в зернах".

Фото: pixabay