Перші весняні: як не отруїтися грибами. Поради фахівців

Перші весняні: як не отруїтися грибами. Поради фахівців

27 квітня в Чернігівській області зафіксували випадок отруєння грибами. Жінка нагодувала своїх чотирьох дітей супом з грибів, нині вони перебувають у важкому стані в лікарні: наймолодшому сім місяців, а найстаршому - 6 років. Як гриби впливають на людський організм, чому лікарі не рекомендують їх вживати дітям, що робити у разі отруєння в ефірі Українського радіо пояснюють старший науковий співробітник Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН Микола Придюк та завідувач відділення інтенсивної та еферентної терапії гострих інтоксикацій Національної дитячої спеціалізованої лікарні Охматдит Олександр Урін.

Які органи пошкоджують гриби

Є кілька видів грибних отрут: ті, що в першу чергу вражають кишково-шлунковий тракт, друга група вражає центральну нервову систему, третя група токсична по відношенню печінки та нирок. Та ми повинні розуміти, що це умовне розподілення дає такі групи токсинів, які вражають центральну нервову систему одночасно з печінкою та нирками, що можуть руйнувати кров’яні клітини. Одна з найстрашніших відомих отрут — отрута блідої поганки, яка вражає майже весь організм та викликає важке ураження печінки, нирок, токсична для серцевого м’язу. Якщо такий гриб потрапив до загальної корзинки, то звідти потрібно викидати всі гриби. 

Дітям до 6 років не рекомендовано вживати гриби, бо вони важко перетравлюються, а 7-місячній дитині взагалі заборонено. 

Читати далі: Купувати гриби можна лише у місцях офіційної торгівлі - Олег Рубан

Коли з’являються перші симптоми отруєння

Щоб запобігти отруєнню, дитині не потрібно давати грибів. Наукова література називає міфами, способи приготування грибів і зменшення в них токсичності, адже більшість з них не працюють. Перше правило — не давайте дітям грибів. Друге — симптоми отруєння можуть з’явитися за кілька годин, іноді через добу — слідкуйте за своїм станом, якщо вживали гриби. Якщо відомо, що дитина вживала гриби, а за певний час їй стало хоч трохи зле, то треба негайно звертатися у лікарню. У побуті неможливо визначити токсичність грибів. 

Перша допомога при отруєнні грибами

Можна випити молока, активованого вугілля, багато води — це все робиться для того, щоб зменшити швидкість всмоктування отрути в кишково-шлунковий тракт. 

Як відрізнити їстівні гриби від отрйних

Чітких ознак немає, потрібно знати, які гриби не можна збирати. Якби була проста методика, тоді б і отруєнь не було. 

Скільки можна зберігати гриби, зібрані в лісі

Краще обробити і вжити їх у той же день. Можна відварити і з’їсти, можна заморозити. Інакше вони почнуть гнити і розкладатися.

Читати далі: Олена Сидоренко: Готуйте гриби правильно

Чи можуть грибні консерви бути шкідливими

Гриби ростуть на грунті, який теж може бути забрудненим. Через погану обробку, вони можуть переносити бактерії й до консервів. У відділені є багато людей з отруєнням важкими металами, адже гриби, зібрані біля великих промислових об’єктів чи полів вздовж доріг, можуть збирати в себе багато шкідливих речовин. 

Минулого року у нас було багато галюциногенних отруєнь грибами, які росли в парках у містах. Маленькі діти з’їдали їх граючись, а потім отримували галюциногенний синдром, який може тривати іноді й декілька діб. 

Зазначимо, у Центрі громадського здоров’я МОЗ повідомили, що у період з січня до вересня 2020 року було зареєстровано 60 постраждалих внаслідок отруєння дикорослими грибами, з них одна людина померла .