"Ні сосискам та газованій воді": експертка про оновлені норми харчування у школах

"Ні сосискам та газованій воді": експертка про оновлені норми харчування у школах

Цього тижня уряд підтримав зміни щодо організації харчування дітей у школах, садочках та дитячих таборах відповідно до рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'я. Рекомендації стосувались, зокрема, споживання жирів, цукру та солі. У пояснювальній записці до документу йдеться про те, що діти шкільного віку та підлітки споживають 67 грамів вільного цукру на день при максимально допустимій нормі за рекомендаціями ВООЗ для дорослих 50 грамів на добу. Також українські школярі вживають забагато борошняних виробів, картоплі та насичених жирів. Це сприяє набору зайвої ваги і підвищує ризик небезпечних хронічних захворювань. Також 20 % м’ясного меню дітей становлять ковбасні вироби і сосиски, які є високообробленими харчовими продуктами зі значним вмістом солі. Крім цього, на недостатньому рівні перебуває споживання овочів та фруктів. Як мають харчуватися школярі, аби рости здоровими, і як зробити харчування для дітей смачним Українському радіо розповіла дитячий дієтологиня-нутриціологиня Анна Бойко.

"На мій погляд, в їдальні школи чи дитячого садка має бути яскрава тарілка, а дитина має мати можливість вибирати страву. Тобто має бути яскраво, сучасно і з вибором", – висловила свою думку Анна Бойко.

Вона зауважила, що в шкільних їдальнях Києва наразі практикують так званий "шведський стіл": "В мене діти школярі і я дуже задоволена якістю харчування. Це допомагає їм хотіти там їсти і це прекрасно, коли дитина має вибір. Адже дитячі травми, які стосуються манної чи гречаної кашею, виникали через те, що всі їли одне і те ж: не привабливого кольору, холодне та однотипне".

"Проте мій біль як дитячого дієтолога – це наявність у шкільних їдальнях булочок, пакетованого соку, які є шкідливими для незрілої травної системи дітей. Кислоти, які містяться в пакетованих соках, та цукор надзвичайно знижують імунітет дітей. Дітям, звісно, хочеться надмірно солодких продуктів, тому що це подразнює рецептори язика і викликає яскраві емоції", – пояснила Бойко.

Вона підкреслила, що наявність таких продуктів у їдальнях поряд із продуктами здорового харчування заважає впроваджувати новітню систему харчування: "Я за те, щоб вилучити шкідливі продукти і не спокушати дітей".

"Разом з тим, я проти кардинального вилучення таких продуктів із раціону дітей, тому що це нереально здійснити. Модель харчування закладається в сім’ї, а в школі вони можуть спробувати щось інше і або вибрати, або ні. Тому частіше виходить так, що діти не їдять не тому, що це несмачно чи негарно, а тому, що вони не звикли бачити, наприклад, овочі у себе вдома, проте бачать сосиски та ковбаси", – пояснила дієтологиня.

Разом з тим вона наголосила, що крім доданого цукру, в таких продуктах, як ковбаса та сосиски, є ще нітрити, нітрати, фосфати та велика кількість гістаміну, які спричиняють ріст алергічних реакцій: "Діти мають такі проблеми, як риніт, тонзиліт, причиною яких є величезна кількість гістаміну в продуктах з переробленого м’яса". 

"Коли дитина досить часто вживає такі продукти, то вже не хоче їсти здорову їжу, яка виходить як трава, що не так сильно стимулює смакові рецептори", – резюмувала Бойко.

В ефірі Українського радіо дієтологиня дала пораду, що давати дітям до школи на перекус, аби це було й смачно і корисно: "В зимовий період ми можемо мати харчові термоси і давати дітям ту їжу, яку вони нормально їдять. Адже багато дітей не можуть харчуватися в їдальнях і їх треба забезпечити не сухими бутербродами, а, наприклад, кашею з котлетою та овочами. Дуже хороший варіант, особливо для підлітків, – це лаваш, який змазали вершковим маслом, загорнули туди, наприклад, варену курячу грудку та різні овочі по сезону".

Також Анна Бойко звернула увагу й на те, що здорове харчування дітей допомагає тримати в нормі їхню вагу. Адже за даними ВООЗ, кожна п’ята дитина в Україні має зайву вагу, а у кожної десятої є ожиріння. 

"Я щотижня має справу з раціонами дітей з надмірною вагою. Проблема є і вона вирішується дуже просто – культурою харчування в сім’ї, коли ми не бездумно вживаємо продукти. Має бути режим харчування, правила коли і де ми їмо. Це має бути не на ходу і не чупа-чупси чи "Барні", адже є основні прийоми їжі. Проте важливо розуміти, що не дитина вирішує, що їй їсти. Це відповідальність батьків. Дитина вирішує скільки їй їсти та чи їсти взагалі, а батьки – що, де та коли", – наголосила Бойко.

Наостанок дієтологиня перерахувала продукти, які категорично не варто вживати дітям: "Це продукти з переробленого м’яса, плавлені сирки, солодощі, які містять велику кількість "єшок". Варто уникати білого борошна, пакетованих соків та всіх продуктів, які містять трансжири. Це гідрогенізований жир, який заважає травленню, знижує імунітет. Йдеться про гідрогенізоване масло, пальмову олію, маргарин".

Фото: pixabay