Чергова реформа Конституційного Суду: експертка про зауваження та пропозиції Венеційської комісії

Чергова реформа Конституційного Суду: експертка про зауваження та пропозиції Венеційської комісії

22 березня Венеційська комісія надала роз’яснення та рекомендації щодо законопроєкту № 4533 "Про конституційну процедуру", який стосується питання діяльності Конституційного Суду України. Які законодавчі зміни "венеційка" привітала, а які вважає такими, що потребують доопрацювання, Українському радіо розповіла експертка Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко.

0:00 0:00
10
1x

"Венеційська комісія дала доволі практичні зауваження, які за бажанням політичної волі можна втілити. Перш за все, це позитивний висновок на законопроєкт. Комісія привітала те, що президент відкликав свій попередній проєкт закону, яким пропонував припинити повноваження всіх суддів КСУ. Також вказується, що цей законопроєкт є правильним шляхом вирішення певних кризових явищ в діяльності Конституційного Суду", – розповіла Юлія Кириченко.

Експертка зазначила, що всі зауваження та пропозиції можна поділити на два блоки: "Звернули увагу на те, що дечого, що варто зробити для вдосконалення діяльності КСУ, в законопроєкті бракує. Йдеться про конкурсний відбір суддів КСУ, зокрема, перед політичними призначеннями президентом, парламентом та з’їздом суддів. Також комісія вказала на те, що варто було б подумати над процедурою перегляду рішень Конституційного Суду, якщо суддя, який голосував за таке рішення обвинувачений в кримінальній справі, зокрема, в частині корупційних діянь".

"Далі є велика частина, де комісія трохи негативно оцінює деякі пропозиції законопроєкту та рекомендує певне вдосконалення", – розповіла Кириченко.

На думку експертки Центру політико-правових реформ, парламент дослухається до пропозицій Венеційської комісії і встановить конкурсний добір кандидатів на посаду судді КСУ, проте в новому проєкті закону.  

"Також варто подумати над процедурою перегляду рішень, якщо є судді, які вже були кримінально засуджені і це пов’язано з винесенням цього рішення. Окремо я думаю, що варто прислухатися до питань, де "венеційка" негативно оцінює роль президента у дисциплінарній відповідальності суддів. Це важливо, адже президент є суб'єктом, який звертається до Конституційного Суду з питань неконституційності, наприклад, актів уряду, парламенту. І він не є органом, який спеціально створений на запобігання цієї корупції. Національна агенція з питань запобігання корупції була створена як одна з ключових інституцій для боротьби з корупцією в Україні і логічно, що саме такий не політичний орган має займатись цими питаннями", – наголосила Юлія Кириченко.

На її думку, також може бути враховане й зауваження Венеційської комісії щодо можливості перегляду рішень суду, якщо хтось із суддів був засуджений за корупцію: "Будуть окремі робочі групи, які вже створені в комітеті з питань правової політики на цьому тижні. Стовідсотково всі ці питання будуть обговорені".

Окремо Кириченко наголосила, що не варто ситуацію, яка склалась з КСУ називати конституційною кризою, адже кризи немає: "Є певні кризові явища в діяльності Конституційного Суду, але вони не потягнули конституційної кризи, коли немає можливості без кардинальних змін ці явища на рівні конституційних інституцій. Тоді ми б мали йти на дострокове припинення повноважень парламенту або президента чи переформатовувати уряд. Такого немає і, я думаю, після такого рішення стовідсотково парламент повернеться до розгляду законопроєкту в першому читанні про конституційну процедуру після його доопрацювання". 

"В цілому ми могли би на цій сесії очікувати або прийняття закону про процедуру, або ухвалення змін до статті закону про Конституційний Суд України і встановлення конкурсного добору суддів. Я доволі оптимістично розглядаю другий варіант", – підсумувала Юлія Кириченко.

Фото: Українська правда