Пандемія: важкий період наближається, країна зачиняється

Пандемія: важкий період наближається, країна зачиняється

Коли та з яких умов можна чекати на спад захворюваності на коронавірус та які обмежувальні заходи найефективніші у боротьбі з ним в ефірі Українського радіо розповідає стратег, інфекціоніст, консультант з управління змінами Вадим Арістов та лікар анестезіолог, експерт МОЗ Сергій Дубров.

0:00 0:00
10
1x

Уряд не планує запроваджувати загальнонаціональний локдаун найближчим часом. За словами Максима Степанова влада знаходить баланс між епідеміологією та економікою.

Вадим Арістов прогнозує, за яких умов епідемія може піти на спад: "Зупинити пандемію можна лише тоді, коли буде сформовано колективний імунітет. Для цього потрібно провакцинувати населення. У нас невеликий вихід на світовий ринок вакцин. При цьому власна індустрія з виробництва вакцин, на жаль, вбита так само як і інші стратегічні питання національної безпеки за Будапештським меморандумом. Безумовно і локдауни та інші протиепідеміологічні  заходи докладають зусиль у правильному напрямку. Вони зупиняють поширення і сповільнюємо швидкість. Більше половини завантажених ліжок у реанімаціях свідчать про зростання ризику смерті. Якщо реанімації переповнені, то ризик на 98% більший. А в нас уже більше половини ліжок зайняті і протягом тижня очікується лише зростання динаміки. Локдаун вже не змінить цієї траєкторії. Відповідно лікарняні ліжка закінчаться раніше, ніж через 18 днів".

На запитання, чому після суттєвого спаду ми знову маємо стрибок захворюваності лікар зазначає: "У нас дуже мала державна мережа лабораторій. Ми надто залежимо від приватних лабораторій, в які потрібно вкладати власні кошти. З 8 грудня почався спад попередньої хвилі. Ми бачимо спад лише за госпітальною статистикою. У нас пройшли обмеження вихідного дня, січневий локдаун і почала розганятися епідемія, хоча ми цього не бачимо, оскільки не всі люди тестуються. Крім того, британський штам на 75% заразніший, ніж попередній. Тому зараз, умовно кажучи, одна людина інфікує не 3, а 5 осіб".

Кабмін заборонив у червоних зонах карантину ходити без масок на територіях загального користування. Йдеться зокрема про парки, рекреаційні зони, сади, сквери, майданчики. Вадим Арістов пояснює, наскільки це доцільна і правильна порада: "Це безпечно і доцільно, тому що  зараз мова йде про універсальні правила. Якщо о третій годині ночі у парку буде одна людина, то їй безпечно там перебувати і без маски. Якщо ж у парку збереться група людей, вони вже наражатимуть на небезпеку інфікування інших перехожих. Тобто коли правило універсальне, коли в ньому немає винятків, тоді його можна дотримуватися системно і завжди. Через півтора тижні закінчаться ліжка в реанімаціях. Це означає, що люди з тяжким перебігом будуть приречені. Тому нам потрібно всіма способами загальмувати епідемію. Маска – це найменше, що ми можемо зробити. Краще звісно носити респіратор, який має щільно прилягати до обличчя. Крім того, якщо є така можливість слід відмовитися від громадського транспорту і пересісти в таксі або велосипед. Альтернативою може бути комендантська година".

Національна академія наук прогнозує, що в Україні весняна хвиля ковід-19 буде значно вищою і стрімкішою, ніж осіння  і може стати навіть національною катастрофою. На запитання, яка форма обмежень більш ефективна в нинішніх умовах Сергій Дубров зазначає: "Приданому захворюванні складно робити точні прогнози. Проте те, що найближчим часом буде стрімке зростання кількості захворювань – очевидно. Значно збільшилася кількість нових інфікованих на Західній Україні. Це пов’язано з появою нових мутованих штамів, які є більш контагіозними. На разі найбільш ефективним обмежувальним заходом є адаптивний карантин. Повний локдаун у березні минулого року також був ефективним в плані суттєвого стримання поширення коронавірусної хвороби. Україна тоді суттєво відстала від інших країн по кількості захворювань. Навіть карантин вихідного дня, який багато хто критикував показав зниження захворюваності через три-чотири тижні. Тому будь-які жорсткі обмеження впливають на зменшення кількості нових захворювань. Якщо говорити про дотримання карантину громадянами нашої країни, то м’яко кажучи більшість громадян його не дотримуються. Якщо усі будуть дотримуватися жорстких карантинних вимог, то кількість нових випадків буде значно меншою. Якщо 95% людей правильно носитимуть маски, то ми зможемо знизити практично до нуля кількість нових захворювань. Тому має бути відповідальність для порушників карантину. Але це вже питання до МВС".

Фото: Новини Полтавщини