Обираємо дитині ім’я: як поєднати сімейні і сучасні тенденції?

Обираємо дитині ім’я:  як поєднати сімейні і сучасні тенденції?

Про труднощі, які виникають у батьків під час вибору імені для дитини та правила зміни прізвища, імені та по батькові в ефірі Українського радіо розповідають доцент університету Грінченка Світлана Хрипко, керівниця Деснянського відділу реєстрації актів цивільного стану Карина Мінчук та психолог Денис Лавриненко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Вибір імені для дитини – це дуже відповідальний процес, у ході якого в батьків часом виникають проблеми. Світлана Хрипко розповідає,  як змінювалися в Україні традиції імянаречення: "Ім’я – це дуже серйозний феномен. Це те, що дають, те, що носять, те, чим пишаються, те, що з собою забирають у вічність. Так було завжди. Кожна людина має ім’я. В українській традиції імена поділялися на дві групи: княжі(вищі) і народні(фольк імена). Вищі містили в собі корінь род, бог або слав: Славомир, Славодар, Ярослав, Богдан, Богомир, Родослав.  Фольк імена – гуморливі  імена на кшталт Кожум’яка, Кучма, Бучма, Кислиця, Куліш, Книш. Зараз ці імена перейшли в прізвища".

На запитання, наскільки відповідально батьки ставляться до вибору імені своїх дітей Карина Мінчук зазначає: "Більшість батьків ставляться до цього серйозно, адже це перша можливість наректи своє дитя і звісно кожен хоче дати своїй дитині таке ім’я, яке б несло їй добру долю. Сучасні тенденції імянаречення можна поділити на такі групи: дохристиянські імена, які перейшли в прізвища, імена, які прийшли в українську традицію з християнізацією і запозичені імена. Останні п’ять років топ-10 імен майже не змінювалися. Крім того, у різних регіонах свої популярні імена. Наприклад, ім’я Єва дуже популярне на Донеччині та Харкові, натомість у Києві воно не таке поширене".

Наразі в Україні немає жодних обмежень щодо вибору імені для дитини. На реєстрацію імені дитини законодавством відводиться місяць від її народження. Натомість змінити ім’я дитині не так просто. "Для зміни імені дитині мають бути поважні причини. За перший рік можна скористатися такою можливістю, якщо ім’я дали дитині без урахування побажання одного з батьків. Тоді протягом року слід звернутися до відділу РАЦС з відповідною заявою. Крім того, бувають випадки, коли батьки назвали дитину одним іменем, а в побуті її називають зовсім по іншому. У такому випадку, до 14 років обоє батьків можуть звернутися до відділу РАЦС з проханням змінити дитині ім’я. Проте тут потрібно буде також надати довідку зі школи чи садка, що дитина себе асоціює з іншим іменем", розтлумачує Карина Мінчук.

Останнім часом набирає обертів традиція подвійних імен.  Сімейний кодекс встановлює тут чітке обмеження: не більше двох імен.  "Якщо батьки не належать до національних менших, де є традиції імянаречення кількома іменами, то вони мають право дати дитині подвійне ім’я, яке писатиметься за нормами правопису через дефіс", зазначає Карина Мінчук.

Натомість психолог Денис Лавриненко застерігає батьків від такої практики: "Коли дитині дають подвійне ім’я, це дуже часто свідчить про те, що батьки не можуть просто визначитися з тим, яке одне ім’я можна їй дати. Це є проблема вибору батьків, яку вони перекладають таким чином на дитину. Згідно з дослідженнями такі діти протягом життя формуються як амбівалентні, тобто такі, які не можуть зробити в житті власний вибір. Щодо рідкісних імен, то вони можуть формувати особистість дитини як таку, що відчуватиме свою певну унікальність. Натомість поширені імена ніяк не впливають на психологію дитини".

На сьогодні змінити прізвище ім’я і по батькові має право дитина з 14 років. При цьому, з 14 до 16 років - обов’язково за згодою обох з батьків, а з 16 років – без згоди батьків Психолог пояснює, як реагувати рідним на таке  бажання близької людини і чому воно виникає: "За бажанням змінити прізвище або ім’я завжди стоїть якась психологічна проблема або травма. Тут можна провести паралель з бажанням зробити татуювання. Спершу людина набиває певне зображення на тілі, а потім через деякий час, коли воно перестає їй подобатися, вона йде його виводити.  Є випадки, коли людина змінює ім’я ситуативно, коли в неї в житті щось сталося. Тому слід розібратися, які глибинні мотиви стоять за бажанням змінити прізвище або ім’я".

Фото: Нижні Сірогози

Останні новини
"ЗМІ останньої надії". Юрій Табаченко про Українське Радіо в часи війни
"ЗМІ останньої надії". Юрій Табаченко про Українське Радіо в часи війни
"Ворожа зграя", або за що репресували працівників Українського Радіо в 30-ті роки
"Ворожа зграя", або за що репресували працівників Українського Радіо в 30-ті роки
"Я була у Чернівцях і спілкувалася тільки українською" — пані посол Канади Наталка Цмоць
"Я була у Чернівцях і спілкувалася тільки українською" — пані посол Канади Наталка Цмоць
Гакслі переміг Орвелла. Вадим Карп'як про вплив інтернету
Гакслі переміг Орвелла. Вадим Карп'як про вплив інтернету
Ідеалізований образ розвіється: Tember Blanche презентували сингл "Красівий"
Ідеалізований образ розвіється: Tember Blanche презентували сингл "Красівий"
Новини по темі
Мобільні оператори зможуть працювати автономно 10 годин не раніше середини наступного року — Бєлоусов
Білоруська опозиція зібрала докази співучасті Лукашенка у викраденні українських дітей — Тихановська
Мінімальна пенсія 2361 грн, зарплата 8000 грн. Економіст про виживання на мінімалці
В Україні досі є пострадянське ставлення до медичного канабісу — Шабас
Курська операція ЗСУ сковує 40 тисяч російських військових — Селезньов