За затримку заробітної плати можна отримати компенсацію. Експерт пояснює як це зробити

За затримку заробітної плати можна отримати компенсацію. Експерт пояснює як це зробити

23 лютого Президент України Володимир Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до Закону України "Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати", який Верховна Рада ухвалила 4 лютого. Документ встановлює вичерпний перелік видів грошових доходів, за порушення строків виплати яких громадянам має нараховуватися компенсація. Зокрема, до пенсій, соціальних виплат, стипендій та зарплат додано такі види доходів, як сума індексації грошових доходів громадян; суми відшкодування шкоди, заподіяної фізичній особі каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я; кошти, що виплачуються особам, які мають право на відшкодування шкоди у разі втрати годувальника. Як працюватиме механізм компенсації затримки оновленого переліку виплат, на яку суму компенсації слід розраховувати та куди звернутися особі, якій затримують виплати, Українському радіо розповів експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський.

"Відшкодування передбачено законом про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їхньої виплати. Затримка пенсій, зарплат, стипендій, будь-яких видів соціальних виплат, індексації цих доходів тягне за собою, що установи, організації, які це допустили, мусять виплатити людям певну компенсацію", – розповів Андрій Павловський. 

За його словами, якщо затримка відбулась, людині слід написати відповідну заяву на керівництво своєї установи: "Законом передбачено, що компенсація проводиться в тому ж місяці, що й виплата самої заборгованості. Сума компенсації обчислюється шляхом множення суми нарахованих, але не виплачених доходів, на індекс інфляції за відповідний місяць". 

"Якщо вам затримують виплати більше, ніж на місяць, ви мусите звернутися до керівника свого підприємства, написати письмову заяву з вимогою виплатити гроші, що вам належать, в тому числі й компенсацію за затримку. Якщо й далі виплата не відбувається, треба взяти відповідку довідку в бухгалтерії вашого підприємства і звертатись вже до суду, вимагати виплати через судову інстанцію.  Адже наявність закону дає юридичні підстави вимагати кошти і захищати свої соціальні та трудові права", – пояснив Андрій Павловський. 

Разом з тим, експерт зауважив, що в Україні досі залишається проблема виконання законодавства в сфері трудових прав: "Закон, який передбачає компенсації, був прийнятий ще в 2000 році, а нещодавно президент підписав лише зміни до нього. Але дотримання залежить і від економічного стану підприємства. Адже джерелами компенсації, в першу чергу, є власні кошти підприємства  або відповідного бюджету, якщо установа комунальна. Якщо, наприклад, підприємство збанкрутіло, то частково компенсацію будуть виплачувати за рахунок соціальних фондів та грошей бюджету". 

Станом на сьогодні, як зауважив Андрій Павловський, заборгованість по виплаті заробітної плати в Україні складає майже 4 мільярди гривень. 

Фото: pixabay