У Києві вшанують пам’ять перших загиблих Героїв Небесної Сотні

У Києві вшанують пам’ять перших загиблих Героїв Небесної Сотні

У День Соборності, 22 січня 2014 року, загинули перші Герої Небесної Сотні: Сергій Нігоян, Роман Сеник, Михайло Жизневський та Олександр Бадера. На їх вшанування у Києві пройде традиційна Хода пам'яті, яку щоразу організовують побратими загиблих. Проте цього року дату заходу змінили, через пандемію . Детальніше про подію в ефірі Українського радіо розповідають співзасновник ГО "3 сотня Самооборони Майдану", громадський активіст Олександр Івашков та комунікаційниця Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – музею Революції Гідності Катерина Зайцева.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Ми дотримуємося усіх законодавчих вимог у період карантину, а до 25 січня діє заборона на проведення будь-яких масових заходів, тоу ми перенесли Ходу на перший день після завершення локдауну. Прикро, що це понеділок, а не вихідний день, адже це створює певні обмеження для людей, щоб долучитися до цієї акції. З іншого боку, якби ми проводили б її сьогодні, то теж не всі змогли б до нас приєднатися, бо сьогодні п’ятниця. Хода пройде за звичним маршрутом. Ми завжди стартували від Лядських воріт на Майдані, бо там знаходилася третя барикада, де чергував Сергій Нігоян. Потім ми йдемо на Хрещатик, тим маршрутом, яким йшов Михайло Жизневський та інші, хто йшов на вулицю Грушевського", — поділився подробицями щодо організації заходу Олександр Івашов.

Також учасник подій на Майдані згадав про свого побратима Сергія Нігояна: "Він був світлою, усміхненою людиною, щирою і відкритою. Якщо комусь потрібна була допомога, він завжди відгукувався. Його любов до України була прикладом для багатьох наших громадян, адже він не був етнічним українцем. Він тут виріс, любив цю країну і вважав себе приналежним до неї, знав мову і мріяв про світле майбутнє України".

Про участь у заході Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – музею Революції Гідності розповіла його співробітниця Катерина Зайцева: "Ми співорганізатори Ходи пам’яті, адже це була ініціатива 3 сотні Самооборони Майдану. Музей підтримує такі ініціативи, ми підключаємося для організації. Кількість присутніх ще залежить, наприклад, і від комунікації з медіа, адже від них залежить чи отримають люди інформацію про цю подію. Це шанс не тільки зустріти більше людей, а й поширити спогади про тих людей, які загинули і як це відбулося".

"Працівники музею завжди підтримують зв’язок з сім’ями загиблих. Ми запустили кілька років тому проєкт "Великдень для Героїв", який поширився за межі столиці, де зазвичай і проходять усі заходів. Також ми почали практику, яку назвали "День народження Героя". Вона спрямована на те, щоб у День народження полеглих на Майдані на Алеї Героїв Небесної сотні, біля портретів Героїв залишати квіти, щоб вшанувати їх пам’ять. Це теплий проект, адже долучаються сім’ї, друзі, побратими. У нас є багато виставкових проектів, щоб розповісти більше про ті події, постійно діє експозиція в інформаційно-виставковий центр Музею Майдану в Будинку профспілок", — додала пані Зайцева. 

Зазначимо, що Хода пам’яті з ушанування перших загиблих Героїв Небесної Сотні відбудеться  у столиці 25 січня о 18:00.

Фото: Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – музей Революції Гідності

Останні новини
"Весна в мені": Kate Soul презентувала сингл про втрати та надію
"Весна в мені": Kate Soul презентувала сингл про втрати та надію
Промінь рекомендує: Мирослав Кувалдін з треком "Що будемо дуть?"
Промінь рекомендує: Мирослав Кувалдін з треком "Що будемо дуть?"
Мініальбом "Rock Me Baby" від teeNsad: особисте зізнання в кожній пісні
Мініальбом "Rock Me Baby" від teeNsad: особисте зізнання в кожній пісні
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
Новини по темі
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Половину загиблих воїнів можна було врятувати своєчасним переливанням крові — Медведєв
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Крим стає островом" – Жирохов про удари по авіабазі в Джанкої