Яким буде курс гривні у 2021 році: коментує експерт

Яким буде курс гривні у 2021 році: коментує експерт

У першій половині 2020 року гривня рекордно зміцнювалася, але в серпня послабила свої позиції. Загалом курс національної валюти зріс на 14 гривні, хоча у березні гривні обіцяли падіння до 29-30 гривень за 1 долар. Що буде з українською економікою та нашою валютою у 2021 році в ефірі Українського радіо розповідає головний редактор журналу "Деньги" Олександр Крамаренко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Що буде з гривнею у наступному році

Середній курс гривні, за інформацією Національного банку, не буде більшим за 29 гривень за 1 долар наступного року. Це досить консервативна оцінка, тобто дуже обережна, адже саме на цій оцінці базуються цифри Бюджету-2021. Я сподіваюсь, що середній курс у 2021 році буде не гіршим за 29 гривень за 1 долар, можливо, кращим. Зараз є всі передумови для такого курсу, бо ситуація на зовнішніх ринках доволі сприятлива для України, зараз високі ціни на метал та залізорудну сировину, а всі вони входять в український експорт. Якщо така тенденція і ціни будуть зберігатися, то валютна виручка буде високою і ми отримаємо достатньо коштів, щоб виконувати свої зобов’язання.

Чому відбулися коливання гривні

Коливання гривні у березні і трохи пізніше були пов’язані з неефективною політикою Національного банку. На наш український ринок заходили у великих об’ємах кошти від іноземних кредиторів — облігації внутрішньої державної позики — був надлишок валюти. А потім, коли був дефіцит валюти, ми мали коливання гривні. Просто Національний банк у той час не впорався зі своєю функцією і це була велика проблема для державного бюджету.

Читати далі: "Кінці не сходяться з кінцями": Гліб Вишлінський про нестачу грошей в бюджеті, співпрацю з МВФ та девальвацію гривні

Чи збережеться інтерес міжнародних інвесторів до України

Проблема полягає у тому, що дуже багато буде залежати від зовнішньої ситуації. Якщо буде надлишок грошей на глобальних ринках, то буде апетит і до українських цінних паперів. Ми побачили, що в грудні зацікавленість в облігаціях зменшилася, інвестори дивилися на них зі скепсисом. Сподіваюсь, ми зможемо все ж зацікавити інвесторів, коли у буде стабільні ринкова ставка і курс гривні.

Про прогнози на зростання ВВП

Ми настільки втратили цього року, хоча відновлення до більш-менш нормальних рівнів, які ми мали наприкінці 2019 року, може відбутися. Нам у цьому може допомогти приплив іноземних інвестицій, до того ж не на ринок облігацій, а в приватний сектор. Буде добре, якщо відкриють ринок землі, як на це сподівалися з 1 липня. Також можна сподіватись на кращий врожай, ніж минулого року. Якщо Президент та Уряд наважаться на податкові реформи та зменшення податкового навантаження, на придушення корупції, яка б’є по малому та середньому бізнесу, то ми будемо мати хороші цифри. Але на це потрібна жорстка політична воля.

Фото: pixabay.com