Міністр соціальної політики України про допомогу ФОПам, перерахування пенсій у 2021 році та страховий стаж

Міністр соціальної політики України про допомогу ФОПам, перерахування пенсій у 2021 році та страховий стаж

Міністр соціальної політики України Марина Лазебна в ефірі Українського радіо розповідає про виплати фізичним особам-підприємцям, індексацію пенсій у наступному році, а також чи можна докупити страховий пенсійний стаж.

0:00 0:00
10
1x

Про допомогу ФОПам

Сьогодні для нас дуже важливий день, адже, якщо ми пройдемо бюджетний комітет, у нас з’являться гроші. Коли ми перерахуємо гроші пенсійному фонду, то в п’ятницю ми вже зможемо робити перші виплати тим, хто пройшов ідентифікацію і є в реєстрах. 

Це буде допомога підприємцям на час карантину, який планується у січні. Сьогодні останній день подачі звернень, але ми плануємо перенести цю дату, щоб програма була людяною, а останнім днем оформлення заявки було 31 грудня. Але хочеться і попросити людей не затягувати до того часу. Якщо ви подасте звернення 28 грудня, то 31 грудня вже отримаєте виплати, перед Новим роком у вас вже буде фінансова підтримка. Тим, хто оформить звернення в останній день, гроші надійдуть пізніше, бо 2021 рік починається з вихідних. Я, знаючи всі ці процедури, просто попереджаю тих, хто має право на виплати 8000 гривень, не зволікати і подавати заявки зараз.

Що буде з пенсіями у 2021 році

Найголовніше, найпріоритетніше, найболючіше питання, яке стосується 11 мільйонів пенсіонерів і, звісно, усім хочеться дати відповідь на нього. Прийде 1 січня і перше, що буде зроблено — відбудуться перерахунки пенсій для осіб, яким виповнилося 65 років, які мають повний стаж — це програма підняття мінімальних пенсійних виплат для цієї категорії людей. Мінімальна пенсійна виплата піднімається на 400 гривень. Повний стаж для жінки — 30 років, для чоловіка — 35. 

Більше 2 мілйьонів українців перебувають у цій категорії. Середній розмір підвищення — 360 гривень. Ми зараз робимо всі можливі кроки, щоб передчасно перерахувати гроші на Укрпошту, тому що 4 січня, у перший робочий день наступного року, почнуться виплати пенсій. Гроші мають бути і в банках, і у поштарів, щоб не було збоїв у цьому процесі. Для мене січень взагалі буде насиченим, бо ми будемо готувати бюджет Пенсійного фонду на 2021 рік. Вчора ухвалили державний бюджет, там є трансфер Пенсійному фонду, і ми почнемо створювати свій бюджет для фонду. Я дуже хочу, щоб у цьому бюджеті було закладено підвищення пенсій на рік, індексація обов’язково відбудеться.

Чи збільшаться пенсії держслужбовців

Це також болюче питання, але воно є в моїх планах на січень. У нас є законопроект, він вже знаходиться у Кабінеті Міністрів, яким ми хочемо відновити індексацію пенсій майже для 4 мільйонів пенсіонерів. Я говорю про пенсії для держслужбовців, журналістів, військових. Звичайно, кажуть, що коштів немає, але, мені здається, що треба відновити справедливість у цьому питанні. Цей закон вже в січні треба подати в Верховну Раду. Безумовно, зробити підвищення у 2021 році буде складно, треба спочатку закон ухвалити. Проте, хоч і маленькими кроками, але рухатися у цьому напрямку потрібно. 

Чи зараховується страховий стаж ФОП

В Указі Президента є те, про що зараз мало говорять. Зазвичай мова йде про виплати у 8000 гривень, компенсацію ЄСВ, але ніхто не говорить про те, що там є норми, які стосуються автоматичного зарахування стажу підприємця без сплати єдиного соціального внеску. Основою набуття права на пенсію є страховий стаж. Для того, щоб вийти на пенсію у свій пенсійний вік треба мати стаж: жінкам  — 30 років, чоловікам — 35. Вже в цьому році, який добігає кінця, ми вже ФОПам зарахували до стажу 4 місяці. У наступному році також для певних категорій будуть зараховані 5 місяців. Ці зарахування збільшують пенсію у середньому на 300 гривень. Я вважаю, що треба повідомити про те, що зараховані 4 місяці —  це такий подарунок від держави.

Читати далі: Про пенсію думай змолоду: детальніше про пенсійну систему в Україні

Чи можна докупити страховий стаж для пенсії

Так, є така норма, що можна докупити стаж. Я завжди повторюю, що пенсія — це дуже індивідуальний підхід, може бути багато нюансів.

Фото: Українське радіо