Хто такі "вагнерівці"?: Володимир Огризко про затриманих у Мінську учасників російської військової компанії

Хто такі "вагнерівці"?: Володимир Огризко про затриманих у Мінську учасників російської військової компанії

У Білорусі затримали російських "вагнерівців", учасників приватної військової компанії "Вагнер", які, за озвученою білоруською стороною інформацією, прибули до Мінська для дестабілізації ситуації. Олександр Лукашенко закликає Росію дати пояснення. Україна буде звертатися до Білорусі щодо екстрадиції тих затриманих громадян, які є уроженцями України. Детальніше про ситуацію розповідає Володимир Огризко, міністр закордонних справ України у 2007-2009 роках.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Хто такі "вагнерівці"? Це ті ж самі співробітники військової розвідки Росії, але які діють під прикриттям начебто якихось парамілітарних утворень та приватних армій. Ми всі прекрасно розуміємо, що такого не буває. Це просто спецслужби, які використовують різні форми для того, щоб прикрити свою діяльність. Питання таке: чи це спецоперація російських спецслужб безпосередньо в Білорусі для того, щоб повпливати на вибори? Ми знаємо, що 9 серпня відбуваються президентські вибори і в Лукашенка ситуація нова. Те, що йому вдавалося робити всі попередні роки, цього разу не дуже просто проходить – з’явилися акції протесту, є бодай якісь, але альтернативні кандидати. Це все змушує його, безумовно, нервувати.

Уявіть собі, що десь в Мінську чи в інших містах Білорусі, починають вибухати бомби, ідуть теракти, гинуть люди, одним словом, зчиняється безлад. Очевидно, що цим користуються ті, які вже не хочуть бачити Лукашенка при владі. Але хто ці "ті"? Я думаю, що тут не треба і до ворожки ходити, тому що зрозуміло, що Лукашенко вже не влаштовує Путіна як вірнопідданий васал. Те, що Лукашенко відмовився передавати до Москви всі повноваження і собі гарантувати місце потішного генерал-губернатора Білорусі, свідчить, що в Москві, в Кремлі, хочуть явно бачити якогось іншого кандидата, який був би припудрений певною демократичністю, псевдозахідністю, але який так само працював би на інтереси Москви.

Є відома фраза, що Кремлю не цікаво, який прапор висить на будівлі, головне, щоб він виконував вказівки, які з Кремля приходять", – каже Володимир Огризко.

"Якщо послухати деяких "опозиційних" кандидатів на посаду президента, то одна з них вимучує зізнання, що Крим де-факто російський, а де-юре український, і боїться про це говорити вголос. Якщо подивитися, хто є її чоловіком, то все стає на свої місця, бо це є людина, яка була в Криму неодноразово, яка пропагує "русскій мір" в усій його красі і тому подібне. Казати, що перемога такої кандидатки щось поміняє для України, я би не ризикував. Просувають саме тих, хто під прапором якоїсь певної європейськості і альтернативності до Лукашенка буде робити речі, які Москві вигідні. Але це лише один бік справи.

Не можна виключати, що через Білорусь ця вся злочинна структура могла б також спробувати потрапити в Україну і це для нас сигнал, що північний кордон має бути не менш захищеним ніж кордон північно-східний. Беручи до уваги той факт, як пишуть білоруські ЗМІ, що багато з "вагнерівців", насправді, є бандитами, які вбивали українців на Донбасі.

Тому тут є два виміри: внутрішньо білоруський та потенційно український. У зв’язку з цим нам потрібно до цього ставитися не як просто до події, яка нас не хвилює, вона нас має хвилювати, а й в більш широкому контексті – що буде з Білоруссю після виборів. Це для нас питання надзвичайно важливе, бо Білорусь наш близький сусід", – додає експерт.

Сьогодні вранці всіх зареєстрованих кандидатів в президенти Білорусі терміново викликали до ЦВК, не оголошуючи порядку денного. Володимир заявляє, що це може бути пов’язано із затриманням "вагнерівців". "Але я думаю, що це просто чергова спроба Лукашенка здійснювати політичний тиск на цих людей. Це очевидно, він далекий від того, щоб навіть формально називатися демократом. Тому це може бути просто черговою спробою психологічно подіяти на кандидатів, але нам треба тут дивитися трошки далі і думати, що відбудеться у разі, якщо Лукашенко залишиться при владі, і які варіанти для України виникатимуть, якщо раптом станеться щось несподіване і влада перейде до когось з альтернативних кандидатів. Всім нашим аналітичним структурам, людям, які розуміються в питаннях зовнішньої політики, зараз треба сідати та готувати серйозні документи, стратегії того, яким чином нам треба діяти в такій ситуації".

Фото - УНІАН

Останні новини
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
Новини по темі
"Це акт помсти Путіна. Він нервує", – Селезньов про ракетні удари росіян
РФ використовує проти України проізраїльську чи пропалестинську позицію українців в іноземній пресі — Якубович
У бойовиків ХАМАС такий же почерк, як у Росії в Бучі — Леонід Барац
"Ізраїльський" варіант безпеки Україну не вбереже — генерал Романенко
Україна має потенційні можливості впливати на ворогів далеко за межами держави — генерал Ягун