Екс-міністр екології Семерак: "На запобігання підтопленням на Прикарпатті у бюджеті кошти не виділялися"

Екс-міністр екології Семерак: "На запобігання підтопленням на Прикарпатті у бюджеті кошти не виділялися"

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що затоплення в західних областях України, спричинені сильними дощами, перевершують масштаб 2008 року. Екс-міністр екології та природних ресурсів України 2016-2019 рр., співзасновник Українського фонду сталого розвитку Остап Семерак в ефірі Українського радіо прокоментував ситуацію на Прикарпатті.

0:00 0:00
10
1x

"Дуже прикро, що в Україні згадують про стан охорони навколишнього природного середовища, про стан довкілля тільки у моменти, коли настає біда. Це свідчить про те, що українське суспільство і українська влада не зовсім готові до того, щоби захист довкілля та екологічні проблеми стали пріоритетами політики. Тому час від часу маємо такі катастрофічні наслідки", ― зазначив Остап Семерак.

За словами екс-міністра екології, ця повінь, яку ми сьогодні спостерігаємо, однозначно, стала більш руйнівною вже на сьогодні, аніж це була повінь 2008 року.

"Звичайно, питанням є, що не тільки є проблема у катастрофічний вирубці лісу. Тому, очевидно, прем’єр-міністр у цій частині є правий, що проблема є набагато глобальніша", ― сказав він.

Семерак наголосив, що у державному бюджеті має бути виділено більше коштів на захист екології.

"Дуже хотілося, щоби уряд змінив свої пріоритети і поставив захист екології на більш важливе місце. І ми це можемо спостерігати через бюджетну політику. На запобігання підтопленню, на жаль, кошти не виділялися. Майже 1 мільярд гривень, який у 2019 році акумульований на вирішення проблем екології був зведений до 16 мільйонів, тобто фактично зведений до нуля у 2020 році", ― прокоментував Семерак.

"Крім того, ми повинні вимагати від нашої влади нової політики, яка була би менш карбонізована. Ті опади, які ми спостерігаємо у надмірних кількостях, це є наслідком зміни клімату. Клімат змінюється від діяльності людини і від збільшення вмісту вуглецю в атмосфері. Прикро, коли в таких умовах весь світ бореться зі зміною клімату, переходить на відновлювальні джерела енергії, а українська влада нищить тих виробників, тих інвесторів, які інвестували у відновлювальну енергетику, і підтримує вугільну генерацію електричної енергії", ― додав він.

За словами Семерака, "в діях влади немає достатніх кроків для адаптації клімату. І внаслідок таких змін клімату будуть відбуватися ситуації, коли природні явища будуть ставати більш частішими, більш несподіваними і більш руйнівними.

"І щоб протистояти такими наслідкам, потрібно переглянути всі вимоги до інфраструктури, вимоги щодо планування дій ліквідації чи запобігання таких руйнівних наслідків. Відповідно, це нові підходи до інфраструктури, нові проекти, які потрібно використовувати під час будівництва доріг, під час берегоукріплення та будівництва житла. Дуже багато тих будинків, які підтоплюються сьогодні на Прикарпатті, побудовані з порушеннями норм, де можна будувати, з порушенням прогнозування, наскільки будівництву житла в таких місцевостях може загрожувати велика вода", ― пояснив екс-міністр екології. 

Семерак також зауважив, що "для того, аби відновити стан довкілля, стан лісу, щоб ми спостерігали позитивні кроки від державної політики захисту клімату, потрібні роки. Але в ці роки потрібно постійно працювати, не зупиняючись. А не міняти політику: то ми ліквідовуємо міністерство екології, то створюємо".

На фото: Остап Семерак, facebook.com

Зазначимо, голова уряду разом з іншими членами Кабміну 24 червня перебував на заході України в постраждалих від повеней регіонах.

Внаслідок повеней, від яких постраждали Івано-Франківська, Чернівецька, Львівська і Закарпатська області, за офіційними даними, загинули три людини, ще одна – вважається зниклою безвісти. 

Повідомляється, що загалом зруйновано 110 кілометрів автодоріг, 1850 метрів берегоукріплень та 90 мостів у Івано-Франківській області. Пошкоджено 429,7 кілометрів автодоріг та 130 мостів загалом у Івано-Франківській, Львівській та Чернівецькій областях. Порушено транспортне сполучення із 34 населеними пунктами.

Фото: Reuters 

Останні новини
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Радіо Промінь відзначає 59 років в ефірі
Радіо Промінь відзначає 59 років в ефірі
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук