Україна в програмі розширених можливостей НАТО – стримування російської агресії та спільні навчання

Україна в програмі розширених можливостей НАТО – стримування російської агресії та спільні навчання

Про гарантії безпеки, доступ до розвідувальних даних та реформування української армії відповідно до стандартів в ефірі Українського радіо розповідає керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко та голова Громадської ліги "Україна – НАТО" Сергій Джердж.

0:00 0:00
10
1x

Україна стала учасницею програми розширених можливостей НАТО. Аналогічний статус мають Австралія, Фінляндія, Йорданія, Грузія та Швеція. Заявку на участь Україна подала у січні цього року і 12 червня Північноатлантична рада ухвалила позитивне рішення щодо членства нашої держави.

У НАТО зазначили, що цей статус не впливає на рішення щодо членства країни в альянсі. Які ж можливості розкриваються перед Україною пояснює Олександр Мусієнко: "Це рішення дуже важливе в практичній площині, тому що воно дає змогу українським військовим підрозділам, які співпрацюють з НАТО отримувати більш потужний обсяг інформації, зокрема розвідувальної, що дуже важливо, оскільки країни НАТО мають свої супутники. Крім того, у практичній площині надалі це дає можливість нам разом з нашими партнерами продовжувати реформувати українську армію відповідно до стандартів. Зокрема продовжувати створення так званих сержантських корпусів, реформування офіцерського корпусу, формування українських бригад за стандартами НАТО і поглиблювати їхню взаємосумісність. Вона передбачає, що  український підрозділ Збройних сил України може спільно з підрозділами НАТО виконувати певні операції. У них спільні стандарти зв’язку, команд і роботи. Крім того, це також дає можливість отримання інформації зі спільних патрулювань, які здійснюються країнами-членами НАТО. Для цього мають бути продовжені реформи – все, що стосується стандартів зв’язку, кібербезпеки і стандартів логістики. Це має зробити інтенсивнішими спільні військові навчання, зокрема в акваторії Чорного моря. Для нас це дуже важливо, оскільки Росія посилює там свою присутність. Важливо, що цей статус дасть додатковий імпульс програмам трастових фондів. Маються на увазі, фонди, які наповнюють країни-члени НАТО для проведення реформ в Україні".

На питання, чи є членство у цій програмі гарантією безпеки для України експерт зазначає: "Певним чином так. Після того, як Росія в односторонньому порядку намагається встановити контроль в Азовському морі, не даючи проходити торговельним суднам в порти Маріуполя і Бердянська, вона збільшує свою присутність і в Чорному морі. На сьогодні одним із запобіжників того, що Росія може почати блокувати торговельні шляхи України і в Чорному морі є заходження кораблів НАТО в акваторію Чорного моря і збільшення кількості навчань. Звісно це не означає, що країни-члени НАТО готові вступати в бойові дії за Україну, але це є хорошим гарантом стримування".

Разом з тим Сергій Джержд додає: "В рамках цієї програми є ще два важливі аспекти. Перший – це можливість для громадян України працювати в структурах НАТО зокрема там, де є система взаємодії зв’язку. З практики ми знаємо, що у міжнародних інституціях працюють громадяни тих країн, які є членами цієї організації. Тому така можливість наближає нас до країн-членів НАТО і відкриває певні можливості. І другий аспект – це те, що певні маневри, навчання, військові планування НАТО, в який буде задіяна і Україна опиратимуться на п’яту статтю Вашингтонського договору, який є дуже важливим для цієї організації. Це принцип "Один за всіх і всі за одного", тобто напад на одну з країн-членів НАТО – це напад на всіх і всі мають відреагувати і стати на захист тієї країни, яка постраждала. У даному разі ідеї цієї п’ятої статті будуть застосовані  для України в плані своєрідного планування".

На фото: Олександр Мусієнко, UATV