Амністія в'язнів не стосуватиметься осіб, засуджених за вбивство, фізичне та сексуальне насильство – Олег Янчук

Амністія в'язнів не стосуватиметься осіб, засуджених за вбивство, фізичне та сексуальне насильство – Олег Янчук

Про альтернативи тюремного ув’язнення та можливу амністію в Україні в ефірі Українського радіо розповідає директор Державної установи "Центр пробації" Олег Янчук.

0:00 0:00
10
1x

Україна увійшла до топ-10 країн з найбільшою кількістю в’язнів у тюрмах. Про це йдеться у звіті Ради Європи за річний період до кінця січня 2019 року. Згідно з даними дослідження, Україна входить до числа країн з найбільшим числом ув'язнених (52 973), поряд з Росією (563 166 ув'язнених), Туреччиною (269 806), Великобританією (Англія і Уельс) (82 236), Польщею (72 204), Францією (70 059), Німеччиною (63 643), Італією (60 125) та Іспанією (50 612). Крім того, рівень ув’язнень в Україні – 125,7 ув’язнених на 100 тисяч населення є вищим за середній показник по Європі – 106 в’язнів на 100 тисяч населення.

Олег Янчук так прокоментував кількість ув’язнених в Україні: "Я думаю, що це багато особливо з точки зору розвитку пробації. В пробації зараз 61 тисяча людей, які відбувають покарання в суспільстві без позбавлення волі. Світова практика свідчить, що таке співвідношення має складати один до трьох. Тобто все одно в установах повинно бути набагато менше людей. Існує урядова програма, яка спрямована на розширення альтернатив позбавлення волі, перегляду кримінального закону і створення більшої можливості для людей, які не чинили злочинів пов’язаних з насильством вбивством, тероризмом, а засуджені за злочини іншого характеру, які не несуть небезпеки життю і здоров’ю інших людей. Такі особи не повинні потрапляти в місця позбавлення волі. До них мають застосовувати інші передбачені законом заходи кримінального правового впливу. Вони повинні перебувати на пробації".

Відомо, що у Франції через епідемію коронавірусу звільнили 6266 ув’язнених, а це 10% осіб, які утримувалися в установах відбування покарання. Звільнили тих, хто був засаджений за незначні злочини і хто добре поводився під час ув’язнення. Також звільнили в’язнів, яким до кінця відбування покарання лишилося менше місяця і при цьому на звільнених не надягли навіть електронні браслети. Раніше рішення про тимчасове звільнення в’язнів прийняв Іран, де звільнили 85 тисяч осіб. "У зв’язку із поширенням коронавірусу та зверненням правозахисників до ВООЗ і підтримкою цієї ініціативи Верховним комісаром з прав людини ООН низка країн пішла на ці кроки – це  Йорданія, Судан, Бахрейн, Індія, Канада і США. Йдеться не просто звільнення в’язнів, а іноді про звільнення під заставу або тимчасове звільнення, коли люди по завершенню карантину мають повернутися в установи. Крім того, це може бути умовно-дострокове звільнення, а також відкладення справ за незначні злочини, за якими ще не ухвалили судове рішення. Тому Україна після таких закликів також не залишиться осторонь і використає усі можливості для звільнення людей із в’язниць. Для цього потрібні певні законодавчі акти, як то закон про амністію", – коментує експерт.

На питання, хто контролюватиме подальшу долю звільнених із в’язниць осіб Олег Янчук зазначає: "Для того, щоб вирішувати питання соціальної реабілітації в нашій країні вже давно діє закон про соціальну адаптацію, який передбачає цілий процес повернення людей, які перебувають в місцях позбавлення волі після їх звільнення, надання їм відповідної допомоги, влаштування їх у спеціальні установи чи заклади, якщо вони мають проблеми із житлом чи здоров’ям і надання їм відповідних соціальних послуг. Суб’єктами соціальних послуг є місцеві органи виконавчої влади, державна служба зайнятості, органи соціальної роботи тощо, які мають певні обов’язки. Звернутися по допомогу до цих установ можна протягом 6 місяців з моменту звільнення". 

На фото: Олег Янчук. Пробація України