Віталій Кличко: "Наше завдання — зробити все можливе, щоб не допустити розповсюдження вірусу"

Віталій Кличко: "Наше завдання — зробити все можливе, щоб не допустити розповсюдження вірусу"

Вся робота столичного очільництва нині направлена на профілактику розповсюдження пандемічного коронавірусу COVID-19. У Києві вже закрили метрополітен, інший громадський транспорт працює, але сьогодні багато повідомлень про ажіотаж, адже на пересування в ньому також ввели обмеження. Також у столиці, як і в інших українських містах, закрили ТРЦ, кафе і ресторани. Продуктові магазини, аптеки, заправки й банки працюють. Якою є епідеміологічна ситуація у Києві на 18 березня, про забезпечення у лікарнях, аптеках та продуктових магазинах, закриття метро, обмежувальні заходи на транспорті, в етері Українського радіо розповів міський голова столиці Віталій Кличко.

0:00 0:00
10
1x

Станом на 18 березня у Києві є 2 лабораторно підтверджених випадки коронавірусу. "Ще одна людина зробила тест, і за 24 години ми зможемо сказати, ця людині інфікована чи ні", — інформує про оперативну ситуацію мер Києва Віталій Кличко.

Питання забезпечення лікарень міський голова називає "філософським". "З одного боку, за кількістю апаратів штучної вентиляції легень у Києві ситуація набагато краща, ніж у регіонах. Те, що стосується медикаментів, також нормально. Але, у Франції й Італії медична система працює, давайте відверто говорити, на набагато кращому рівні, ніж в Україні. Але, з усім тим, та хвиля захворювань, яка є в цих країнах, призвела до колапсу медичної системи. Усе залежить від того, наскільки ми зможемо стримати розповсюдження коронавірусу".

"Краще не допустити пожежі, ніж потім її гасити" — Кличко про закриття метрополітену

Сьогодні секретар Київради Володимир Прокопів заявляв про те, що столичний метрополітен, можливо, відновить свою роботу. "Міська влада Києва розробляє ряд спецзаходів, щоб столичний метрополітен відновив свою роботу, але з деякими обмеженнями".

"Люди, які про це заявляють, не є фахівцями у транспортній галузі, — відповідає міський голова Віталій Кличко, — це може бути персональна думка людей, а у жодному разі не мудре зважене рішення".

"Ми розуміємо дуже великі складнощі, з якими на сьогодні зіткнулися кияни через обмеження пересування містом. І дискутуються на цю тему люди, які є здоровими зараз, я сподіваюся, що вони залишаться здоровими й наше завдання, щоб розповсюдження вірусу не було", — каже мер.

Читайте також Транспортний колапс в Києві: чи варто було зупиняти роботу метро під час карантину?

Це перший випадок в історії Київського метрополітену, коли його рух був зупинений, розповідає Кличко. За його даними, столична підземка перевозить 1 млн 700 тисяч пасажирів щодня. "І ці люди потенційно можуть стати 1 мільйоном 700 тисячами переносників хвороби, і це може призвести до спалаху".

Віталій Кличко закликає звернути увагу на інші країни, у яких спостерігається підйом епідситуації: "Зараз достатньо інформації, подивіться ситуацію, яка виникла в Італії, в Мадриді. Подивіться, як обмежують пересування інші країни. Негативний досвід інших країн підказує нам превентивні заходи — краще не допустити пожежі, ніж потім її гасити".

Міський голова запевняє, що обмеження, які ввела влада, є рекомендаціями фахівців, зокрема, Інституту Роберта Коха: "Наше завдання — відтягнути час. Ми базуємося на рекомендації світових вірусологів і чітко діємо по алгоритму тих дій, які вони рекомендують".

"Жоден із транспортних засобів — ні автобуси, ні маршрутки, ні трамваї чи тролейбуси, не може перевезти таку кількість пасажирів як метро" — каже очільник столиці, — тому ми звернулися до керівників підприємств по можливості обмежити соціальні контакти, які є причиною розповсюдженні вірусу".

Про рух наземного транспорту та забезпечення жителів столиці масками й продуктами

Віталій Кличко говорить, що зараз вже перерахували всі маршрути наземного транспорту, адже, більшість із них була розрахована на підвіз до метро. Щодо того, як добиратися на роботу людям з передмість, то мер заявляє, що вже "дав завдання керівникам комунальних підприємств, які відповідальні за життєдіяльність нашого міста. Ми розробили маршрути підвозу людей до місць роботи та повернення їх додому. Це стосується і лікарень, і пожежних, житлово-комунальних служб, "Водоканалу", "Київенерго" та інших".

Коли міська влада отримала інструкцію від уряду, що у наземному транспорті має бути до 10 людей, каже мер Києва, теж виникло питання як це можна виконати. "Не вистачить працівників поліції, щоб контролювати ситуацію. Але, ми розуміємо, для чого це зроблено, і я хочу звернутися до громадян ставитися з порозумінням, по можливості, тримати дистанцію, не заходити у транспорт, де є багато людей та носити маски".

На маски ажіотаж є не лише в Україні, а й у світі, знає Кличко. "У Києві зараз є близько 20 тисяч масок, які роздаємо на ключових підприємствах, від якого залежить життєдіяльність міста. Зараз у нас є велике замовлення на сотні тисяч масок. Але, тим не менш, так сталось, що масок немає".

З постачанням же їжі наразі усе добре, звітує міський голова: "Я спілкувався з ключовими власниками продуктових торговельних мереж, вони мене запевняють, що зараз логістика працює нормально. Вводять на певні групи продуктів обмеження, але, лише тому, що є шалений попит".

"Ми не виключаємо продовження карантину. Все залежить від того, як ситуація буде розвиватися. Ми повинні бути готові до різного розвитку подій, але сподіваюся на те, що нам вдасться стримати розповсюдження цього вірусу", — говорить Віталій Кличко.

Нагадаємо, з 12 березня до 3 квітня в Україні введено карантин.

17 березня Верховна Рада проголосувала за закон щодо протидії коронавірусу. У цей же день урядовим розпорядженням припинили рух метрополітену у Києві та інших містах. Роботу підземки замінили наземним транспортом. В Україні скасовано залізничне, авіа- та автобусне сполучення між містами та областями України, а також закрили метро у Києві, Харкові та Дніпрі через поширення коронавірусу. 

Станом на 20.00 18 березня в Україні зареєстровано 14 випадків зараження коронавірусом, 2 з них - з летальним кінцем.

 фото - kyivcity.gov.ua