Від ГПУ до Офісу Генерального прокурора України. Чи не стануть зміни в прокуратурі косметичними?

Від ГПУ до Офісу Генерального прокурора України. Чи не стануть зміни в прокуратурі косметичними?

З 2-го січня 2020-го року вже не існуватиме Генеральної прокуратури України. Натомість запрацює Офіс Генерального прокурора України. А до того відбулася масштабна переатестація працівників відомства, розповів на брифінгу генеральний прокурор України Руслан Рябошапка. Чим Офіс відрізнятиметься від ГПУ? Чи не стануть ці зміни косметичними — відповідає доктор юридичних наук, експерт Центру політико-правових реформ Борис Малишев.

0:00 0:00
10
1x

“Це історичний момент. Ніхто за багато років такого в Україні нічого подібного не проводив” — так розпочав брифінг для ЗМІ Руслан Рябошапка, презентуючи новий Офіс Генерального прокурора України. Спершу він розповів про підсумки атестації для працівників ГПУ: “Починали атестацію із 1339 прокурорів. Після усіх процедур, тесту на знання законодавства, оцінки здібностей, письмових завдань, перевірки на доброчесність у Генеральній прокуратурі залишилися 610 прокурорів”.

Переатестація — це найголовніший захід, який провели в реформі прокуратури, вважає експерт Центру політико-правових реформ Борис Малишев: “Річ у тім, що прокуратурі, як і судам в Україні — дуже низька суспільна довіра, у тому числі й тому, що прокурори дуже часто є непрофесійними, недоброчесними, порушують стандарти професійної етики. Для того, щоб зробити щось кращим, що суспільство було більш задоволене роботою цього органу, потрібно спочатку очистити прокуратури від недоброчесних працівників. І почали, щонайголовніше, не з низу, а почали з Генеральної прокуратури, яка до цього часу ніколи не була об’єктом ніяких реформ в плані очищення”.

Також генпрокурор анонсував конкурс для “свіжої крові”. До Офісу збираються набрати ще до 200 працівників — не з “системи”. Експерт ЦППР Борис Малишев роз’яснює, хто може подати свої кандидатури на конкурс: “Враховується юридичний досвід, мінімум, 5 років стажу за юридичною професією. Він може бути більшим. Але планується, щоб особа не мала прокурорського досвіду. Вона може бути в минулому і суддею, і адвокатом, і нотаріусом, і юристом. Знову будуть професійні тести й на оцінку доброчесності”.

Що ж зміниться в самій структурі ГПУ? Генпрокурор Руслан Рябошапка розповів, що з’явиться новий департамент, який займатиметься злочинами в “оборонці”. Також Офіс генпрокурора приділятиме більше уваги фінансово-кредитними злочинам, контролем за дотриманням прав людини і захистом бізнесу . Експерт ЦППР Борис Малишев пояснює, чому саме ці напрямки генпрокурор називає пріоритетними: “Це ті сфери, де у нас найбільша кількість проблем і не розслідуваних злочинів. Навіть більше, під час розслідування злочинів часто правоохоронні органи порушують права людини. Органи прокуратури будуть працювати, щоб це явище зникло”.

На місцях керівництво вже реформованого Офісу генерального прокурора України планує провести переатестацію до вересня 2020-го року.

фото - gp.gov.ua