Кириленко: проведення виборів на території деяких адміністрацій на Донеччині залишається під питанням

Кириленко: проведення виборів на території деяких адміністрацій на Донеччині залишається під питанням

Голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко заявляє, що проведення виборів на території місцевих військово-цивільних адміністрацій, які розташовані на лінії розмежування, залишається під питанням. Про це він сказав в ефірі виїзної студії Українського радіо на форумі "Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави" у Краматорську.

0:00 0:00
10
1x

Павло Кириленко повідомив, що згідно з перспективним планом утворення територіальних одиниць, в Донецькій області всього має бути 60 об'єднаних територіальних громад, з них 45 на підконтрольній наразі території України.

"Також є місцеві військово-цивільні адміністрації. Вони внесені в перспективний план. Наразі ще питання залишається відкритим, чи будуть проводитись вибори на території цих адміністрацій, які знаходяться на лінії розмежування. Діє закон про військово-цивільні адміністрації, там місцеві ради не функціонують", — розповів він.

Павло Кириленко наголосив, що  діяльність Донецької обласної військово-цивільної адміністрації чітко регламентована законом про військово-цивільні адміністрації, який не передбачає функціонування ОДА в повному обсязі — військово-цивільна адміністрація функціонує без обласної ради.

"У Донецькій області обласна рада де-юре є, вона не розпущена була у 2015 році. Але тому що депутати у повному складі не збиралися, вона не функціонує. Моє бачення — в умовах збройного конфлікту і поки не буде мирне врегулювання конфлікту на Донбасі і не буде повного контролю над територією України, функціонування обласної ради не є доцільним”, — сказав керівник Донецької обласної ВЦА.

Тому, за його словами, до Верховної Ради були направлені листи щодо функціонування у подальшому обласної ради.

 

"Це можливо (робота облрад — ред) у випадку, коли дія закону "Про військово-цивільні адміністрації" буде припинена", — сказав Кириленко. 

 

У наступному році мають бути створені всі громади — які не об'єдналися добровільно вже адміністративним способом мають бути створені.

 

Місцеві вибори в Україні мають відбутися восени 2020 року. Як повідомив голова Верховної Ради Дмитро Разумков, місцеві вибори відбудуться після завершення децентралізації та ухвалення Виборчого кодексу.