Люди не мають власної думки і підтримують те, що кажуть по телевізору – соціолог про підтримку політики Зеленського

Люди не мають власної думки і підтримують те, що кажуть по телевізору – соціолог про підтримку політики Зеленського

Нещодавно соціологи Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" та Київського міжнародного інституту соціології провели спільне дослідження щодо підтримки зовнішньої та внутрішньої політики президента Володимира Зеленського. Якщо у зовнішньому векторі гарант має підтримку більшості опитаних, то з внутрішніми питаннями, на кшталт, ринку землі чи приватизації державних підприємств – ні. Це відбувається через те, що українці не мають власної усталеної думки і керуються тим, що розповідають через телебачення. Про це Українському радіо розповів соціолог, генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто.

0:00 0:00
10
1x

"По-перше, не всі з внутрішні кроки українці не підтримують, деякі схвалюють. Політики протягом досить довгого часу виступали різко проти приватизації землі та грального бізнесу. Тому в людей вже склалася своя думка, хоча частково залежить від того, як ставити питання: наші дослідження показують,  що більшість людей не дуже розуміє, які тут переваги, а які недоліки. При дещо іншому формулюванні питання, наприклад, "Чи повинен власник мати право продавати свої землі?", більшість підтримує таку позицію. Люди не мають усталеної думки й кажуть те, що кажуть по телевізору. Зараз, наприклад, більшість каналів виступає проти продажу землі, а телевізійні канали залишаються бути головним інформаційним джерелом для населення", – зазначив Володимир Паніотто.

Щодо міжнародних кроків, за його словами, то головним запитом для українців є встановлення миру: "75% вважало, що першочергово Зеленський має намагатися припинити стрілянину на Донбасі та встановити мир. Звичайно, що ці люди підтримують кроки, які на це спрямовані. Переговори з Путіним розглядаються як така можливість, адже це більш ефективний шлях".

Також директор Київського міжнародного інституту соціології висловився й щодо того, чому найбільше сприйняття серед населення викликають ті кроки Зеленського, які політично активне населення сильно не підтримує: "Мені здається, що частково це пов’язано з тим, що колишня влада не дуже зацікавлена в тому, щоб Зеленський мав успіх у переговорах, і реально оцінює його шанси, адже є сумніви чи нинішній президент зможе досягти своєї мети. Але це питання суто політичне. Раніше стан напруги у суспільстві був пов'язаний з дійсно ключовими питаннями – союзу з Росією чи з Європою – і великі групи людей дійсно зацікавлені цим питанням, адже мають родичів у Росії, промисловість на Донбасі була пов’язана з Росією, робочі місця і так далі. Здавалось, що після виборів все заспокоїться, але так не сталось. Можливо, це пов’язано з продовженням політичної боротьби, а можливо – з інформаційною війною з боку Росії".  

Нагадаємо,  4 до 19 листопада соціологи Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" та Київського міжнародного інституту соціології провели спільне соціологічне дослідження, згідно з яким 75 % опитаних підтримали ініціативу президента Володимира Зеленського про прямі переговори з його російським колегою Володимиром Путіним щодо припинення війни на Донбасі, тоді як майже 15 % не підтримують цю ініціативу. Водночас майже 60 % опитаних виступають за рішення Зеленського щодо розведення військ та засобів на лінії розмежування на Донбасі, проти – 25 %. Проте українці переважно негативно ставляться до рішень уряду щодо приватизації великих державних підприємств, скасування мораторію на продаж землі і легалізації грального бізнесу. Ринок сільськогосподарської землі та скасування мораторію на її продаж позитивно оцінюють лише 24 %, а негативно – 58 %. Проти рішення про приватизацію великих державних підприємств виступають 55 % і лише 22 % підтримують.    

ФОТО: pixabay

Останні новини
"Даня у клітці зі спогадами": Blooms Corda випустили сингл про спогади та ностальгію
"Даня у клітці зі спогадами": Blooms Corda випустили сингл про спогади та ностальгію
Без фото і рукостискань. Гутцайт про поводження українських олімпійців з російськими
Без фото і рукостискань. Гутцайт про поводження українських олімпійців з російськими
Непран: Після війни Україна матиме грошовитий експорт — продаж зброї
Непран: Після війни Україна матиме грошовитий експорт — продаж зброї
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На підконтрольній території України 31 мільйон громадян — Ланда
На підконтрольній території України 31 мільйон громадян — Ланда
Новини по темі
10 років тому в Україні фактично почалася нова світова війна — Їжак
"Без демобілізації": народні депутатки про плюси та мінуси ухваленого законопроєкту про мобілізацію
"Видано 5203 житлових сертифікати на понад 9 млрд гривень", – Шуляк про компенсацію за зруйноване житло
"Ривок" на Харків стане для окупантів самовбивчим". Киричевський про інтерв'ю Сирського
Замість 5-ти великих електростанцій ― сотні малих ― Герус про зміни в енергосистемі України