Етномузика, майстер-класи та унікальні інструменти: у Києві відбудеться фестиваль "Віртуози фолку"

Етномузика, майстер-класи та унікальні інструменти: у Києві відбудеться фестиваль "Віртуози фолку"

У Києві 17 листопада відбудеться фестиваль Київ-етно-мюзік-фест "Віртуози фолку". Директорка фестивалю Олена Кулик та художній керівник фестивалю Любомир Матейко в ефірі Радіо Культура розповіли, якою є програма цьогорічного фестивалю.

0:00 0:00
10
1x

"Фестиваль відбудеться 17 листопада в Українському домі. Фестиваль відбудеться втретє. Кредо нашого фестивалю: "Від троїстої музики — до фолк-року, або від автентики до модерну". Протягом дня на двох майданчиках відбудеться дуже потужне дійство. З’їдуться близько 30 колективів, які презентуватимуть свої програми. Разом з тим, відбудеться гала-концерт, де будуть лауреати цьогорічного фестивалю, а також минулих років. Також запрошені зіркові гості та найкращі автентичні колективи. Також будуть локації для майстрів з виготовлення музичних інструментів та вжиткового мистецтва", — сказала директорка фестивалю.

Кулик додала, що "колективи змагатимуться за найкраще виконання, за найкращий стрій, за найкращий сценічний образ. Це і професійні колективи, які входять у професійну форму. Це солісти та ансамблеві групи. Фестиваль створений для того, аби колективи могли поспілкуватися, навчитися та замовити музичні інструменти".

Любомир Матейко зазначив, що фестиваль покликаний сприяти розвитку українських народних інструментів, які є ексклюзивними.

"Ми намагаємось пропагувати цимбали, бандуру, а також такі українські народні духові інструменти як сопілка, ріжки, ліри. Ми намагається такі ексклюзивні інструменти, які характеризують душу українського народу, втілювати і розвивати. З’явилось дуже багато виконавців, які експериментують з цими інструментами, виводять їх на дуже хороший, професійний рівень. На фестивалі будуть майстри з виготовлення сопілок та цимбал, які проводитимуть майстер-класи. Також буде бандурист Іван Ткаленко, який пропагандує бандуру вже як електронний інструмент.  Крім того, ті колективи, які ми запрошуємо, це, справді колективи, які бережно й дуже тонко відтворюють українську народну музику у різних стилях", — прокоментував художній керівник фестивалю.

Детальніше про фестиваль можете дізнатися за посиланням.

Фото — facebook.com/virtuozy.folku