Дарина Брикайло про онкодіагностику: "95% жінок виліковуються, якщо знайшли пухлину на 1-2 стадії"

Дарина Брикайло про онкодіагностику: "95% жінок виліковуються, якщо знайшли пухлину на 1-2 стадії"

Стереотип про те, що до лікарів звертаються тільки хворі, насправді призводить до тяжких наслідків — побоюючись візитів до медзакладів на профілактичні огляди, люди ризикують виявити хворобу занадто пізно. Особливо це стосується жінок, у яких діагностують онкологічні проблеми.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Ірина Коваль

Стереотип: "Щоб нічого не знайшли — краще до лікарів не ходити".

Чи дійсно варто чекати, поки "припече"? Співзасновниця громадської організації "Soul Sisters", мама трьох дітей, жінка, яка бореться з онкологією, Дарина Брикайло розповідає:

"Це найрозповсюдженіший мабуть міф серед жінок: чого я піду робити УЗД? А якщо щось знайдуть, лікуватись точно не буду. На сьогодні 95 відсотків жінок виліковуються, якщо знайшли пухлину на 1 або 2 стадії. Але це мислення, що я не піду — доводить до того, що жінки приходять на третій або четвертій стадії. Тоді можна говорити не про вилікування, а лише про підтримання та продовження життя. Тобто ми не можемо говорити про одужання, і це — жахливо, в тому сенсі, що жінки могли прийти раніше і попередити цю хворобу. Краще знайду на початку, ніж знайду на четвертій стадії", — розповідає Дарина Брикайло.  

Читайте також  "Жити заново": у Харкові відбудеться фешн-проєкт для жінок, які зіткнулися з раком грудей

В нашій країні саме рак молочної залози є лідером серед всіх онкологічних захворювань у жінок. 15 000 жінок щорічно чують, як лікар оголошує їм діагноз — рак молочної залози. Від 4500 до 5000 жінок помирають щорічно від раку молочної залози в Україні, тому варто вже з 20-ти річного віку раз на рік пройти обстеження у лікаря-мамолога і не відкладати свій візит до інших лікарів.

Фото: Obozrevatel