Горбатюк пояснив, чому буде оскаржувати своє звільнення з ГПУ

Горбатюк пояснив, чому буде оскаржувати своє звільнення з ГПУ

Колишній начальник Управління спеціальних розслідувань Сергій Горбатюк заявив, що в суді оскаржуватиме своє звільнення з органів прокуратури. В ефірі Українського радіо він пояснив, чому і на яких підставах буде оскаржувати звільнення.

0:00 0:00
10
1x

Сергій Горбатюк зазначив, що сьогодні ознайомився із наказом про своє звільнення і почав підписувати обхідний листок.

"Треба буде передавати справи, хоча це теж момент незаконності. В наказі написано, що звільнено на підставі п.9 ч.1 ст.51 закону України "Про прокуратуру", яка передбачає звільнення у випадку реорганізації. Але реорганізації немає на сьогодні", —  сказав він. 

Сергій Горбатюк сказав, що безсумнівно буде оскаржувати своє звільнення. 

"Є так звана реформа прокуратури, яка відбувається. Тільки вона у багатьох випадках відбувається з порушенням закону. У нас же має бути ліквідована або реорганізована Генпрокуратура і створений офіс Генпрокурора. Якщо це відбувається за законом про реформування, то там не визначено цієї процедури. А закон, Цивільний кодекс передбачає тільки два випадки, коли установа змінюється: це або ліквідація, або реорганізація. Але її немає. Водночас Генеральний прокурор звільняє за реорганізацією. Вони так прописали, щоб не отримувати позовів. Якщо є реорганізація, там передбачені гарантії Кодексом законів про працю. Запропонувати посади і так далі. Якщо вони це не називають ні ліквідацією, ні реорганізацією, то  значить начебто не потрібно забезпечувати права звільнених",  —  сказав Сергій Горбатюк. 

Читайте також: Які перспективи реформи прокуратури — коментує Олександр Лємєнов

Напередодні Сергій Горбатюк заявив, що генеральний прокурор Руслан Рябошапка підписав наказ про його звільнення.

Водночас  заступник генерального прокурора Віктор Чумак у коментарі агенції "Інтерфакс-Україна" сказав, що звільнення Горбатюка було законним. За його словами, Горбатюка в будь-якому випадку звільнили б, оскільки з 20 листопада вступає в силу рішення про позбавлення прокуратури повноважень проводити досудове слідство, й управління, яке очолював Горбатюк, буде розформовано.

25 вересня набули чинності зміни до законодавства про початок реформи органів прокуратури. Всі прокурори та слідчі органів прокуратури, які бажають працювати за новими правилами, повинні будуть пройти атестацію. Закон передбачає перейменування Генеральної прокуратури України в Офіс генерального прокурора, ліквідацію військових прокуратур, але при цьому встановлює право генерального прокурора у разі потреби утворювати спеціалізовані прокуратури. Закон також передбачає зменшення максимальної кількості працівників органів прокуратури з 15 000 до 10 000 осіб.