Мирні ініціативи щодо Донбасу намагатимуться просунути, доки в Зеленського ще є 70% підтримки – Андрій Сухарина

Мирні ініціативи щодо Донбасу намагатимуться просунути, доки в Зеленського ще є 70% підтримки – Андрій Сухарина

Про те, чому мирні ініціативи стосовно Донбасу намагаються просунути саме зараз, в ефірі Українського радіо розповів Андрій Сухарина, політичний аналітик Фонду "Демократичні ініціативи".

0:00 0:00
10
1x

Андрій Сухарина зазначив, що традиційно в Україні влада не має довіри, тому більшість меседжів від влади сприймаються доволі критично і не формують хоч якийсь рівень довіри.

"Але поки що, поки президент у нас має понад 70% довіри, це "прокатить". Це тривають ті самі кілька "медових місяців", під час яких можна комунікувати практично будь-яким чином, і ми бачимо, що воно прекрасно працює. Ми можемо багато говорити про провали, про проколи, про недостатню комунікацію, але поки що людям все подобається, здебільшого", — розповів експерт.

Аналітик додав, що такий "карт-бланш" для команди Зеленського не триватиме довго, оскільки поточні 70% підтримки не є сталими.

"Якщо глянути на виборця Зеленського — це той самий середньостатистичний українець. Там є частки людей, які виступають за євроінтеграцію, є ті, які виступають за позаблоковий статус чи навіть за якусь східну інтеграцію. Там є частка людей, які вважають, що земля має бути продуктом купівлі та продажу, і є люди, які вважають, що так не має бути. У Зеленського немає своєї чіткої когорти, яка однаково думає на однакові запитання. Вони всі різні. І такий період, коли можна опиратися на їхню підтримку, дуже незначний. Мабуть, це і є загрозою, що ці мирні ініціативи стосовно Донбасу намагатимуться просунути в цей період, доки підтримка є", підсумував Андрій Сухарина.

Нагадаємо, 1 жовтня українська сторона в Мінську погодила, так звану, "формулу Штайнмаєра". Президент Володимир Зеленський заявив, що буде розроблено новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. За словами президента, в цьому законі не буде "перейдено жодної "червоної лінії", капітуляції не буде".

Лист із підписом Леоніда Кучми оприлюднила його речниця. Передбачається, що окупована частина Донбасу має отримати тимчасовий особливий статус у день проведення на цих територіях місцевих виборів. Якщо ОБСЄ визнає ці вибори демократичними й такими, що відповідають стандартам організації, Верховна Рада має закріпити цей особливий статус на постійній основі.

Це викликало хвилю протестів під гаслом "Ні!" капітуляції".

Фото: facebook.com/president.gov.ua