Леонід Кравчук: Конституцію України потрібно змінювати

Леонід Кравчук: Конституцію України потрібно змінювати

Перший президент України Леонід Кравчук вважає, що українську Конституцію необхідно змінювати, утім питання характеру і змісту влади мають бути погоджені на всенародному референдумі. Про це він розповів в ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x

У Верховні Раді активно обговорюється можливість внесення змін до тексту Конституції. На думку першого президента України Леоніда Кравчука, найкраще було б зробити нову Конституцію.  

Читайте також: Зеленський має пояснити "формулу Штайнмаєра" не в кількох словах, а покроково — Леонід Кравчук

"Але є одна річ: в нинішній Конституції є положення, що Верховна Рада не може прийняти нової Конституції, вона може лише внести зміни. Це положення записано в самій Конституції. Таким чином ми маємо доповнити Конституцію. Якщо це будуть доповнення, зміни обговорені на всіх рівнях, осмислені, проінвентаризовані від А до Я — тоді можна їх ставити на голосування", — говорить Леонід Кравчук. 

На думку президента, схваленню змін до Конституції має передувати референдум щодо ключових питань:

"Для того, щоб схвалити Конституцію в цілому, я думаю, було б добре винести хоча б основні питання: влада, зміст влади, характер, це буде президентсько-парламентська чи парламентська, чи президентська республіка — винести хоча б ці питання на референдум. Після того, як буде прийнято референдум, затверджені народом положення структури, характеру і змісту влади — тоді можна приступати до наповнення окремих статей, які б відповідали тому, за що проголосує народ. Конституцію потрібно змінювати", — впевнений Леонід Кравчук. 

Читайте також: Дані про необізнаність людей з Конституцією не стають кращими ще з 2015 року — Кириченко

28 червня 1996 року Верховна Рада України затвердила текст Конституції. Відтоді до Основного закону неодноразово вносилися зміни. За процедурою для внесення таких змін потрібна підтримка щонайменше 300 народних депутатів.

Нагадаємо, представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук свого часу анонсував подання від партії "Слуга народу" 465 правок до основного закону. Втім, згодом запевнив, що партія планує подавати зміни, але не в такій великій кількості.