Україна має козирі, щоб успішно провести переговори щодо транзиту російського газу — експерт

Україна має козирі, щоб успішно провести переговори щодо транзиту російського газу — експерт

Україна має козирі, щоб успішно провести переговори щодо транзиту російського газу, переконаний провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Віктор Логацький. В ефірі Українського радіо він проаналізував, якими можуть бути наслідки тристоронніх газових переговорів у Брюсселі щодо транзиту російського газу до Європи через Україну та на якому етапі наразі перебуває процес анбандлінгу "Нафтогазу".

0:00 0:00
10
1x

"Позиція "Нафтогазу", як і України в цілому, полягала у тому, що Україні потрібен довгостроковий контракт на транзит газу в обсязі не менше 60 млрд. кубічних метрів на рік. Цю позицію поділяли наші партнери з Єврокомісії. Таким чином, це були узгоджені позиції України та Єврокомісії. "Газпром" на це дивиться зовсім по-іншому: вони заявляють, що їм не потрібен довгостроковий контракт, оскільки вони сподіваються ввести обхідні газопроводи, які зараз будуються", — зазначив Віктор Логацький.

 

Експерт зауважив, що під час тристоронніх переговорів обговорювалися переважно юридичні питання.

"Обговорювали, як буде працювати оператор газотранспортної системи України у випадку його ліцензування як незалежного оператора у відповідності з Третім енергопакетом Європейського Союзу; яким чином узгоджувати відносини на транзит газу, оскільки "Газпром" сподівається, що якщо відбудеться анбандлінг компанії і буде ліцензований оператор, то він має працювати у рамках Третього пакету — тобто виставляти вільні потужності газотранспортної системи на конкурс і продавати їх таким чином. У цьому випадку "Газпром" намагається, за рахунок зобов’язань України та майбутнього оператора, у межах Третього енергопакету скористатися нашою газотранспортною системою на короткий термін і у потрібних обсягах. Оператор, який у майбутньому буде створений і буде функціонувати належним чином, зможе виставляти опції не короткострокові, а довгострокові, змушуючи "Газпром" грати у контракт на тривалий час", — пояснив Логацький.

Експерт вважає, що міністр енергетики посприяв анбандлінгу "Нафтогазу".

"Процес анбандлінгу за останній тиждень прискорився, і у цьому заслуга нового міністра, який знайшов компроміс з "Нафтогазом" у тому, що велика робота, яка проведена "Нафтогазом" у створенні філії оператора газотранспортної системи України, була проведена не марно. І ці результати будуть використані у процесі анбандлінгу. Разом з тим, ту роботу, яку робив раніше Кабмін, утворивши акціонерне товариство оператора газотранспортної системи України, не викинуть у кошик, а використають у процесі анбандлінгу. І це великий плюс у роботі нового міністра", — сказав Віктор Логацький.

Він наголосив, що Україна має свої козирі у газових переговорах.

"Україна має певні козирі, які ми спільно з партнерами Євросоюзу організували. По реверсу газу ми закуповуємо газ і наповнюємо ним газосховища. Ми наближаємося до цифри 20 млрд. кубометрів газу у газосховищах. Другий козир, який має Україна, щоб успішно провести переговори, це останнє рішення Європейського суду, який скасував рішення Єврокомісії щодо розширення прав "Газпрому" використовувати потужності газопроводу "Опал", який є відведенням "Північного потоку", — пояснив експерт.

На цю тему — Припинення транзиту російського газу через Україну: експерт проаналізував, чи вистачить газу українцям

Зазначимо, 19 вересня у Брюсселі відбулися тристоронні переговори на політичному рівні з Росією та Україною щодо довгострокового транзиту газу через Україну після 2019 року. Російська сторона підтвердила готовність підписати нову угоду про транзит свого газу до Європи через газотранспортну систему України відповідно до європейських правил.

На фото — Віктор Логацький