Новий Меморіальний центр Голокосту у Києві: яким він буде і чому

Новий Меморіальний центр Голокосту у Києві: яким він буде і чому

Обрано найкращий проєкт майбутнього Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр". Яна Барінова, виконавча директорка Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр", розповіла, чим керувалися під час вибору проєкту та чому так важливо було зробити Меморіальний центр мінімалістичним.

Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" будуватиме команда австрійського архітектурного бюро Querkraft Architekten разом з ландшафтним архітектором Kieran Fraser Landscape Design. Це буде перший у Східній Європі меморіальний центр трагедії Голокосту, розташований саме на тому місці, де відбулися трагічні події в 1941–1943 роках.

"Австрійські архітектори пропонують достатньо мінімалістичну конструкцію за принципом less is more (пер. з англ. "менше значить більше" - ред.). Всередині цієї конструкції буде дослідницький центр, де ми будемо ініціювати просвітницьку діяльність. Також буде простір постійної експозиції та простір для тимчасових або подорожуючих проєктів з інших меморіалів. Тобто ми говоримо про комплексну багатофункціональну концепцію, де під одним дахом будуть різні активності для різних цільових аудиторій", – розповіла Яна Барінова.

 

Вона розповіла, що архітекторів, запрошених до участі в конкурсі, спеціально попросили залучити до команди ландшафтних дизайнерів.

"Навколо ділянки для будівництва ми маємо велику земельну ділянку, де ми не можемо нічого будувати. Наша ділянка розташована у серці Національного заповідника "Бабин Яр", і це потребує особливої уваги до деталей.Ми прагнемо стати органічною частиною цієї екосистеми, частиною існуючого заповідника. В основі лежить повага до того, що є там сьогодні, і це ми відобразили у конкурсному завданні, – пояснила Яна Барінова. – Саме тому більшість проєктів були створені у мінімалістичному стилі, а не у стилі футуризму, наприклад".

Яна Барінова зазначила, що обраний проєкт – це ще не фінальний образ майбутньої будівлі. Поки що обрано дизайн Меморіалу, але до кінця року ще триватимуть воркшопи з архітекторами, під час яких проєкт фіналізують.