Ідеали краси, які нав'язують соцмережі: чим це небезпечно — пояснює психолог

Ідеали краси, які нав'язують соцмережі: чим це небезпечно — пояснює психолог

Як соціальні мережі впливають на нашу самооцінку та чи є способи боротьби з ілюзіями, які нам дарує інтернет, Радіо Промінь розповіла психолог Ірина Губеладзе.

"Cоцмережі, як і будь-які медіазасоби, нав'язують ідеали краси. Більше того, якщо традиційні медіа тільки створювали ці образи, то соцмережі дають можливість кожній пересічній людині долучитися до процесу творення", — розповідає Ірина Губеладзе.

Психолог наголошує, що всі люди відчувають силу соцмереж.

"Ми не просто дивимося на екран (в соцмережах - ред.), де публікуються зірки і якісь відомі люди, до яких нам важкувато досягти, в соцмережах такі самі люди, як ми: реальні, живі, нашого рівня. Але за допомогою фотографій й відео, які вони викладають, способу життя, який демонструють, вони значно пригнічують нашу самооцінку, адже нам здається, що вони мають більше й виглядають краще",  — пояснює Ірина Губеладзе. — "Жінки від соцмереж страждають більше, адже вони більш залежні від соціальної оцінки і тема краси для них більш актуальна. Але з практичного досвіду скажу, що чоловіки комплексують щодо зовнішності абсолютно не менше, ніж жінки, просто вони рідше це демонструють".

Психолог порадила, як боротися з ефектом, який соцмережі мають на наше життя.

"Треба тверезо оцінювати побачене та бути чесним самим з собою: говорити, що соцмережі ніколи не показують об'єктивну ситуацію — там дуже легко створюється омана красивого, заможного життя. І ми навіть зі свого досвіду знаємо, як це легко зробити, якщо ти підібрав красиву фотографію. Адже кожен намагається викласти тільки хороше. Тому і складається така ілюзія суцільної краси, але насправді це ж не так".

Психолог звертає увагу й на важливість мотивації кожної людини у боротьбі з впливом соціальних мереж.

"В кожного своя мотивація: досягнення успіху чи уникнення невдач. І якщо я дивлюсь на гарний зразок і в мене мотивація досягнення успіху, це мотивує мене рости. А якщо в мене домінує мотивація уникнення невдачі, то скоріш за все, чийсь позитивний приклад буде мене засмучувати і я буду переживати".

ФОТО: pixabay