Як в Україні відбувається соціалізація людей з синдромом Дауна – розповідає експерт

Як в Україні відбувається соціалізація людей з синдромом Дауна – розповідає експерт

Як відбувається соціалізація людей із синдромом Дауна в Україні та що потрібно для того, аби стати їхнім наставником в навчанні конкретній професії, розповіла Українському радіо координаторка проекту "Підтримане працевлаштування" Іванна Віхтинська.

"На сьогодні в Броварах існує пекарня "21.3", яка задумана як база для працевлаштування людей з ментальними порушеннями, синдромом Дауна та іншими подібними хворобами. Зараз там проходять виробничу практику вихованці класів "Радість" Спеціалізованої школи-інтернату №26. В перспективі серед них будуть майбутні працівники цієї пекарні", – розповідає Іванна Віхтинська.

За її словами, формат пекарні показує, що люди з такими хворобами можуть працювати, виконувати різні функції, але водночас до них потрібна особлива увага, підтримка, допомога: "Тут йдеться про фахово-експертну допомогу психолога, який би допоміг адаптуватися та закріпитися на робочому місці. Недостатньо бажання всіх сторін бачити таку особливу людину на роботі. Після того, як людина прийшла працювати, щодня є певні виклики".

"Хоча варто зазначити, що ситуація зі сприйняттям таких людей змінюється, час не стоїть на місці. Сьогодні наше суспільство більш відкрите. Хоча ще є упередження, певні перестороги, але є шанси їх подолати, бо інформації стає більше", – підкреслює координаторка.

Для того, аби соціалізувати людей із синдромом Дауна та навчити їх конкретній професії, потрібні спеціальні фахівці: "В США і в Західній Європі з такими людьми працюють коучі, власне на них як представників  недержавних організацій, покладена така функція. А оплата їхньої роботи здійснюється зі страхових внесків та меценатських надходжень".

"Щоб стати таким наставником, коучем в Україні, треба навчатись, але в нас немає наразі спеціальності в класифікаторі спеціальностей і підготовці ВУЗів. Базою для отримання навичок є психолог чи фахівець із соціальної роботи. Проте треба мати практичні знання, які можна отримати від закордонних колег та від громадських організацій на зразок нашої".

Нагадаємо, у Києві відкривається ресторан "Big Hug", в якому працюватимуть люди із синдромом Дауна – вихованці Дарницького та Святошинського будинків-інтернатів. Гроші на відкриття ресторану активісти збирають за допомогою краудфандингової платформи. Для відкриття ресторану потрібно зібрати 50 тисяч доларів. Аби зібрати цю суму, активісти випустили іграшкових панд, яких можна придбати.

ФОТО: Censor.net