Чи полегшує указ Зеленського для росіян отримання громадянства України — експерт

Чи полегшує указ Зеленського для росіян отримання громадянства України — експерт

Президент Володимир Зеленський підписав указ щодо спрощення отримання громадянства України іноземцями, які захищали Україну, а також росіянам, які зазнали переслідувань через політичні переконання. Чи несе ця законодавча інновація загрози для нацбезпеки та як на практиці відбувається отримання українського паспорту розповів Українському радіо аналітик та експерт Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

0:00 0:00
10
1x

"Основні зміни викладені в указі президента, але треба пам'ятати, що ще є законодавство і все, що може президент, — це змінити підзаконні нормативно-правові акти. Це, звісно, буде полегшення, зокрема, й щодо відмови від декларацій про відмову від попереднього громадянства. Хоч це здебільшого політичне рішення, проте основне, на що варто розраховувати — це наведення ладу в роботі Державної міграційної служби, чого до цього часу не було", — розповів Ігар Тишкевич.

За його словами, не варто в полегшенні умов отримання українського громадянства для іноземців, зокрема, й громадян Росії, бачити негативні наслідки: "Після передвиборчих кампаній частина експертів, що б не сказав переможець виборів, сприймають це як зраду. Проте варто пам'ятати, що в законодавстві є багато запобіжників щодо отримання українського паспорта людьми, які можуть зашкодити державі".

"Якщо в Україну приїжджає людина та звертається за захистом, тобто за статусом біженця, це регулюється відповідним законом. Особа подає заяву, яка розглядається, і на підставі якої приймається рішення, давати такій особі статус біженця чи ні.  При цьому враховуються або доведені факти, що її переслідують, або за кейсом держави, з якої вона походить, в даному випадку РФ", —  пояснив експерт.

Він звертає увагу на те, що по кожному окремому зверненню особи надсилається запит до СБУ, чи несе загрозу для України надання їй такого статусу: "Якщо вони відповідають, що ні, немає жодної загрози, і є доведені факти переслідування, людині надається статус біженця".

"Аналогічна процедура відбувається й тоді, коли людина подає документи на отримання українського громадянства. Якщо перед цим зверненням особа вже отримала статус біженця, відповідно до законодавства вона має прожити не менше 3 років на території України. Тому відбувається перевірка, чи не було порушень протягом цього часу і знову ж надсилається запит в Службу безпеки. Якщо вони відповідають, що все гаразд, особа отримує громадянство", — зазначає Ігар Тишкевич.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський підписав указ, спрямований на спрощення отримання громадянства України іноземцями, які захищали Україну, та росіянами, яких на батьківщині переслідують за політичні переконання. Указ вносить зміни до чинного порядку подання заяв для отримання українського громадянства. Передбачається, що особи, які клопочуться про отримання громадянства, мають додати декларацію про відмову від попереднього громадянства. Пізніше в офісі президента уточнили, що президент позбавив громадян Росії необхідності подавати зобов'язання припинити іноземне громадянство.

ФОТО: Українське радіо