Що таке кібербулінг і чим це небезпечно — пояснюють експерти

Що таке кібербулінг і чим це небезпечно — пояснюють експерти

Що треба знати про кібербулінг і як захиститися від кібербулінгу говорили в ефірі Радіо Культура в програмі Модуль знань з директоркою правозахисного департаменту Docudays UA Ксенією Шиманською та юристкою Громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини Вікторією Петрук.

Ведучі:

Ольга Вернигоренко

Що таке кібербулінг?

Це нападки, цькування, яке стається з вами, коли ви використовуєте свої гаджети - телефони, планшети, ноутбуки з використанням всесвітньої мережі Інтернет.

Радимо всім звертати увагу на будь-що, що з вами відбувається і воно вам неприємне, і його можна розглядати через призму соціальних мереж. Але з першим же коментарем, який вам не подобається, - не біжіть до кіберполіції, до юристів. Спробуйте розібратися, чи ви нікого не образили? Спробуйте розібратися в ситуації, чи ви нікого не спровокували? І спробуйте зрозуміти, що все те, що ви публікуєте байдуже де - на пошті, в соцмережах, в чатах - воно все навіки не видаляється з Інтернету. Тому будьте свідомі того, що все, що туди потрапляє, - там лишається і стає публічним. Тому викладайте все з обережністю і кібербулінг вам не страшний.

Види булінгу

Це може бути ситуація, коли дитина отримує образливі меседжі в спільному з однокласниками, друзями чаті. Або ж навіть її видаляють із такого чату. Вона почувається ізольованою. Це теж один з видiв кібербулінгу.

Коли від імені дитини починають поширювати неправдиву інформацію - це теж один із видів.

Коли в дитини крадуть інформацію або виманюють інформацію шахрайським шляхом - з одного боку це може бути складом такого злочину як шахрайство, а з іншого боку - так само можна розглядати як кібербулінг.

Весь ефір слухайте тут

Фото Facebook