Нова Верховна Рада: хто ці люди і чого від них очікувати — аналізують експерти

Нова Верховна Рада: хто ці люди і чого від них очікувати — аналізують експерти

Політолог Світлана Кушнір та кандидат наук, політичний психолог Ігор Гусєв в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" прокоментували, яким є соціальний портрет нового парламенту та чого від нього чекати.

Ведуча:

Галина Бабій

"Загалом це портрет достатньо молодої, самовпевненої людини. Середній вік наших обранців — 41 рік. Президенту є на що опиратися, у нього є монокоаліція, хоча поки і не конституційна", — зазначила Світлана Кушнір.

Політолог вважає, що "у новому парламенті буде більш-менш конструктивна робота. На початку ми отримаємо депутатський спам у вигляді законопроектів, які Науково-експертне бюро Верховної Ради буде оцінювати і, ймовірно, відхиляти. Але парламент буде працювати, і від нього суспільство очікує швидких змін, реформ, різного підвищення благополуччя. Але чуда не буває".

Світлана Кушнір наголосила, що на цих виборах відбулося оновлення політичної еліти, і це найголовніше.

"До парламенту пройшло дуже багато творчих людей, з комерційного бізнесу, вони натикнуться на камінь, і якщо ці 254 людини з команди Зеленського цей камінь зрушать, то ми побачимо тектонічні здвиги у політиці. До того, ж буде близько 80 жінок. Найголовніше, що сталося на цих виборах: пройшло оновлення політичної еліти. Стара політична еліта не спить, а дивиться, що будуть робити молоді, і буде дуже боляче, за будь-які промахи буде давати значні удари", — сказала вона.

Ігор Гусєв додав, що "у масовій свідомості завжди все спрощується. Це спрощення призвело до того, що досвідчені старі не впоралися з надіями, тому ми обираємо просту відповідь і обираємо молодих, недосвідчених, тому що гірше вже не буде".

Політичний психолог також зауважив, що "партії, які пройшли до парламенту, окрім "Слуги народу", не дають якихось інформаційних приводів. Здається, що вони самі чекають якоїсь ініціативи від "Слуги народу", аби критикувати, або коментувати. Тому вони або і далі не будуть просувати свої питання, або займуть більш проактивну позицію".

Світлана Кушнір наголосила, що одне з головних випробувань полягає у розподілі посад, насамперед, у комітетах, оскільки на цих посадах мають бути представники опозиції.

"Якщо у нас є монопартійна більшість, то у нас немає монолітної опозиції, хоча у нас немає закону про опозицію. Тому ще один випробувальний екзамен буде проходити нова влада на розподіл посад у комітетах та спікерів. Тому що хтось один має представляти інтереси опозиційних сил. Але питання полягає у тому, яку силу будуть представляти ці люди. За логікою голова бюджетного комітету має бути представником від опозиції, голова рахункової палати теж має бути від опозиції, але в Україні алогічно підходять до вирішення будь-яких питань", — сказала вона.

Зазначимо, відповідно до даних ЦВК,  партії  "Слуга народу", "Опозиційна платформа – За життя", всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", "Європейська солідарність" та "Голос" отримали більше 5% голосів виборців і потрапляють до парламенту.

Прослухати повну версію.

На фото — Світлана Кушнір та Ігор Гусєв