Інвестори в Україну не прийдуть, якщо їх "тероризуватимуть" силовики — банкір про справу "АрселорМіттал"

Інвестори в Україну не прийдуть, якщо їх "тероризуватимуть" силовики — банкір про справу "АрселорМіттал"

Найбільшими проблемами бізнесу в Україні є силовики, податкова та прокурори, які можуть у будь-який момент приходити на підприємтсва. З таким підходом інвестори в Україну не приходитимуть, розповів Українському радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" інвестиційний банкір Сергій Фурса.

Ведучий:

Богдан Буткевич

"Що точно відбулось на "Криворіжсталі", я не знаю, оскільки в мене немає своїх людей у СБУ. Спочатку своє незадоволення заводом висловив Зеленський, потім туди поїхала Служба безпеки, підрозділ "К”, який мав би бути ліквідований, оскільки це підрозділ, який тероризує” бізнес під приводом "екоциду”. Але всі знають, що найгірша екологічна ситуація у Маріуполі, проте на "Азовсталь" чомусь ніхто не їздить. Тому така вибірковість у вирішенні екологічних проблем привертає увагу і натякає, що не в екології річ",  розповів Сергій Фурса.

За його словами, "Криворіжсталь" — це найбільш модерновий завод України, величезна інвестиційна компанія, яка постійно вкладає в завод гроші: "Тому, коли паралізують інвестиційний проект, а потім ганебно відповзають, я маю на увазі пояснення СБУ, що підприємство недбало використовує кошти інвестора, ми нових інвесторів не залучимо".

"Отже, основні проблеми українського бізнесу — це силовики, податкова, прокурори. Треба розуміти: якщо ми бажаємо високих пенсій, нам потрібне зростання економіки, а воно неможливе без інвестицій. А вони ніколи не прийдуть, коли немає верховенства права і на підприємство можуть прийти силовики",  зазначає банкір.

Другою проблемою, пов'язаною з діяльністю бізнесу, є взаємодія з олігархами, яку намагається налагодити новий президент: "Олігархи мають грати за правилами, а не дарувати "швидкі", щось відбудовувати і т. д. Якщо вони дають 100 доларів, то чекають отримати мільйон, адже це люди з 90-х років. За все, що олігархи роблять для влади, вони хочуть щось від влади отримати".

Нагадаємо, Служба безпеки України в суботу провела обшуки на підприємстві "АрселорМіттал Кривий Ріг". Компанія повідомляє, що в результаті обшуку 20 липня була вилучена машина безперервного лиття заготовок № 3 і окремі елементи обладнання. Також було заявлено, що СБУ заморозила проект на 150 мільйонів доларів.

13 липня президент Володимир Зеленський розкритикував керівництво металургійного гіганта за шкоду екології. За його словами, за останні 5 років у Кривому Розі в середньому з'явилося плюс 25 тисяч онкохворих.

17 липня СБУ відкрила справу проти керівників промпідприємства через порушення норм екологічної безпеки.

Іван Баканов заявив, що СБУ звинувачує менеджмент підприємства "АрселорМіттал Кривий Ріг" у недбалому використанні інвестицій індійського бізнесмена, власника металургійної компанії "АрселорМіттал" Лакшмі Міттала.

Слухати повну версію.

ФОТО: Українське радіо