Українського нацгвардійця в Італії засудили до 24 років ув'язнення за смерть фотографа на Донбасі

Українського нацгвардійця в Італії засудили до 24 років ув'язнення за смерть фотографа на Донбасі

Суд італійського міста Павія визнав винним нацгвардійця Віталія Марківа з Тернопільщини, якого звинуватили у причетності до вбивства італійського фотографа Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році.

Про це повідомляє Громадське.

Марківа засудили до 24 років ув'язнення, хоча прокуратура просила 17 років. Прокурори вважають загибель Роккеллі умисним убивством. За їхньою версією, перебуваючи на горі Карачун, Марків передав інформацію про перебування журналістів українській армії. Захист відкидає ці звинувачення, наполягаючи на тому, що журналісти перебували в зоні війни без розпізнавальних знаків і стали жертвами перехресного вогню.

Марків вранці 12 липня виступив із останнім словом, сказавши, що є українським військовим, простим солдатом, патріотом, і додав, що завжди захищатиме Україну.

У суді були присутні кілька десятків українців, зокрема представники діаспори та посадовці, народні депутати. Підтримали Віталія також посол України в Італії, Генеральний консул України в Мілані, небайдужі українці, а також мама Віталія.

На фото, яке опублікувала дружина нацгвардійця Діана Марків, видно десятки людей у вишиванках в судовій залі, які прийшли підтримати українця.

Також активіст Олесь Городецький, який також присутній в залі суду, повідомив, що суд вирішив також направити запит на відкриття кримінального провадження проти народного депутата України Богдана Матківського.

Фото: Радіо Свобода