Історію ГУЛАГу треба нагадувати зараз, коли українці знову стають в’язнями російських таборів – В’ятрович

Історію ГУЛАГу треба нагадувати зараз, коли українці знову стають в’язнями російських таборів – В’ятрович

У Києві на Хрещатику, 22, біля будівлі Головпоштамту сьогодні відкрилась виставка "Тріумф людини" про мешканців України, які пройшли радянські концтабори. Чому її було відкрито саме зараз та у чому її важливість для України, в ефірі "ДеньПРО" розповів Володимир В’ятрович.

Ведучі:

Ганна Матвійчук, В’ячеслав Ільїн

Володимир В’ятрович розповів, що цьогорічна виставка "Тріумф людини" є продовженням минулорічного проекту, присвяченого українцям, що пройшли нацистські табори.

"Важливо пам’ятати, що весною 1945 року, попри те, що скінчилася війна в Європі, поневіряння українців не скінчилися і не скінчилося знищення українців іншим тоталітарним режимом – комуністичним. На жаль, не зник ГУЛАГ, який навпаки, після 1945 року набирав ще більших обертів, і через нього загалом пройшли понад 20 млн людей, і більше половини з них були українцями", – наголосив історик.

Саме під тінню ГУЛАГу, вважає Володимир В’ятрович, пройшли наступні десятиліття для частини Європи, зокрема й українців. Втім, наголошує історик, не можна забувати, що саме українці були серед тих, хто врешті зруйнував "імперію ГУЛАГу".

"Мова йде про повстання, які почалися у 1953-1954 роках – Норильське, Воркутинське, Кенгірське повстання, – мова йде про акції спротиву, які мали місце вже після формального розформування ГУЛАГу у 1960-1980 роках, які організовували українські дисиденти, мова про українців, які останніми виходили на волю", – розповів Володимир В’ятрович.

Він нагадав, що останнього українця було звільнено з ГУЛАГу близько 1990 року, майже під розпад Радянського Союзу.

"Це важливо пам’ятати зараз і нагадувати саме зараз, коли українці знову стають в’язнями російських таборів: близько сотні громадських активістів і військовополонених залишаються зараз за колючим дротом у Російській Федерації", – підсумував Володимир В’ятрович.

Ознайомитися з виставкою можна на Хрещатику біля будівлі Головпоштамту.