Рішення Росії видавати жителям ОРДЛО свої паспорти: як на це реагують в Україні і закордоном

Рішення Росії видавати жителям ОРДЛО свої паспорти: як на це реагують в Україні і закордоном

Президент Російської Федерації Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок отримання російського громадянства для жителів окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Про це повідомляє російська агенція "Інтерфакс".

Згідно з указом, таке право отримують особи, які постійно проживають в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО).

Зазначається, що розгляд заяв про прийняття до громадянства жителів окупованого Донбасу "здійснюється в термін, який не перевищує трьох місяців" з дня подачі заяви та необхідного переліку документів.

Указ набирає чинності з дня його офіційного опублікування. Документ вже опублікований на сайті російського президента.

Згодом Путін, якого цитує агенція "Інтерфакс-Україна", заявив, що "не хоче створювати проблем для нової української влади", спрощення надання громадянства жителям ОРДЛО є "питанням гуманітарного характеру".

Чинний президент України Петро Порошенко заявив, що видача паспортів РФ є "спробою виправдати та легітимізувати військову присутність Росії на окупованій частині українського Донбасу".

Глава МЗС України Павло Клімкін заявив, що рішення РФ щодо видачі паспортів на окупованих українських територіях є продовженням агресії і втручання у внутрішні справи України.

Це новий "паспортний" етап окупації Донбасу, наголошує український міністр. 

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко вже звернувся до Ради Безпеки ООН.

"Цей зухвалий крок суперечить схваленим Радою Безпеки Мінським домовленостям", — написав він у twitter.

Інший український дипломат, представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба поінформував послів держав-членів Ради Європи, Генерального секретаря РЄ і Голову ПАРЄ про указ Путіна щодо спрощеного надання громадянства жителям ОРДЛО. 

Він наголошує, що йдеться про "осетинський сценарій" для Донбасу.

США також засуджують намір Росії видавати жителям ОРДЛО російські паспорти.

"Крим  це Україна. Донецьк  це Україна. Луганськ  це Україна. Ми засуджуємо нещодавній абсурдний і дестабілізуючий указ Росії щодо російських паспортів для жителів Донецька і Луганська і підтверджуємо нашу рішучу підтримку суверенітету і територіальної цілісності України," — йдеться в повідомленні посольства США в Україні.

Глава МЗС Латвії Едгар Рінкевичс засудив це рішення Росії.

"Я засуджую рішення Росії спростити процедуру отримання російського громадянства для жителів східної частини України, що утримуються російськими силами, цей крок ще більше порушує територіальну цілісність України та зусилля щодо виконання Мінських угод", — написав він у twitter. 

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс вказує, що Росія застосовує "найкращі практики", перевірені в Абхазії та Осетії.

"Це закінчилося окупацією 20% території Грузії. Це також виступає як лабораторія відвертих порушень міжнародного права і запровадження нової термінології - "паспортизація", — написав литовський міністр у twitter.

 

Після анексії Росією Криму у квітні 2014 року на частині Донбасу почався військовий конфлікт. Відтоді на території частини Луганської і Донецької областей проводитися антитерористична операція, а з травня 2018 року — операція Об'єднаних сил.

Ситуація на Донбасі станом на 23 квітня, карта - інформаційно-аналітичного центру РНБО

Україна звинувачує Росію у причетності до цього конфлікту і визнала її країною-агресором, проте Москва не визнає, що її військові перебувають на окупованій частині Донбасу.

За даними ООН, в результаті збройного конфлікту на Сході України з квітня 2014 року до кінця 2018 року загинули близько 13 тисяч людей.

У серпні 2008 року розпочалася російсько-грузинська війна. Росія ввела свої війська на територію Південної Осетії. У Кремлі назвали це операцією з "примусу Грузії до миру". До цього конфлікту Росія видала жителям Південної Осетії і Абхазії свої паспорти. 

Фото — REUTERS