МЗС вимагає скасувати вирок російського суду Павлу Грибу та повернути його в Україну

МЗС вимагає скасувати вирок російського суду Павлу Грибу та повернути його в Україну

Міністерство закордонних справ України назвало рішення російського суду про позбавлення волі українця Павла Гриба незаконним та висловило протест. Про це повідомляється на сайті МЗС.

"Російська сторона грубо порушила норми та принципи міжнародного права - від брутального викрадення 24 серпня 2017 року П.Гриба у м.Гомель (Республіка Білорусь), ненадання тривалий час інформації про місце його перебування, незаконного тримання під вартою у м.Краснодар та Ростов-на-Дону, обмежень у наданні невідкладної медичної допомоги — і до неправомірного вироку" — зазначає міністерство.

Наголошується також, що суд "зухвало" відхилив усі свідчення українця щодо сфальсифікованих обвинувачень, погроз, фізичного впливу та психологічного насильства з боку російських силовиків. Натомість обвинувачення, за якими українця засудили, МЗС назвав сфабрикованими, а вирок — таким, що порушує права людини.

МЗС заявляє також, щоб етапування та перебування в російській тюрмі може стати згубним для Павла Гриба, стан здоров’я якого важкий та потребує медичного обстеження, лікування і нагляду.

"Вимагаємо негайно скасувати незаконний вирок у справі Павла Гриба, надати постійний медичний супровід, забезпечити його звільнення та безперешкодне повернення в Україну.

Закликаємо міжнародне співтовариство посилити тиск на державу-агресора Російську Федерацію з метою припинення грубого порушень прав людини та звільнення незаконно засудженого громадянина України П.Гриба" — заявили у міністерстві.

Нагадаємо, Українця звинувачують у тому, що він нібито схиляв росіянку Тетяну Єршову до вчинення теракту в одній з російських шкіл. 24 серпня 2017 року російські спецслужби викрали його на території Білорусі.
 
Сьогодні Павло Гриб оголосив голодування після зачитання йому вироку в російському суді. 
Фото: Дзеркало тижня