Біологиня розповіла, що таке любов з наукової точки зору

Біологиня розповіла, що таке любов з наукової точки зору

В ефірі UA:Радіо Культура в програмі "ФізКультура" говорили про те, що таке любов з наукової точки зору.

Ведуча:

Дарія Озерна

Що таке любов? З точки зору еволюції, любов - це поведінка, що сприяє появі й збереженню почуттів, що  допомагають розмножуватись і виживати. Це стародавній коктейль із нейромедіаторів, якими нейрони "спілкуються" між собою.

Кохання активує ділянки мозку. Цими ділянками ми відчуваємо винагороду, залежність, задоволення, щастя і прив’язаність та приймаємо рішення. Любов це поведінка, орієнтована на мету - бути разом із певною людиною. Коли ми бачимо колишніх коханих, яких прагнемо повернути, в нашому мозку активуються ті ж ділянки, що і при азартних іграх.

В любовний коктейль входить дофамін. Це нейромедіатор винагороди та ухвалення рішень. Крім нього - окситоцин, речовина, що дозволяє нам відчувати близькість, безпеку, націоналізм, ксенофобію та оргазм. Дослідження показують,  що більше окситоцину в крові коханців на початку стосунків, то довше вони тривають.

А ще любов - це серотонін. Це молекула бадьорості та відчуття щастя, ендорфіни - внутрішні наркотики, що дарують ейфорію та знеболення, стресові молекули норепінефрин та адреналін, і навіть фактор росту нервів.

Що з нами робить любов?

По-перше, закоханість блокує ділянки мозку, які відповідають за негативні емоції та критичні соціальні оцінки. Любов справді сліпа.

По-друге, кохання нам дає винагороду за спробу зближення: всі ці нейромедіатори дозволяють  долати соціальну відстань між людьми.

По-третє, стрес через новизну сам по собі запускає програму "Закоханість" у мозку та тілі.

Гормони кортизол та норепінефрин роблять людей такими, як то описано в книжках доби романтизму. Ви стаєте бентежними, безсонними, з розширеними зіницями і серцем, що рветься з грудей, позбавленими апетиту, але здатними запам’ятати кожну деталь.  Та крім цього, стрес викликає викид окситоцину в жінок - адже мозок хоче захиститися від стресу. А окситоцин - то вже молекула прив’язаності і довіри. Ось чого люди так легко закохуютьсяв туристичних походах та під час революцій.

Тож нехай кохання чи його відсутність лише прикрашають, а не ускладнюють ваше життя!

Прослухати детальніше можете за посиланням