ООН створює фонд гуманітарної допомоги жителям Донбасу

ООН створює фонд гуманітарної допомоги жителям Донбасу

В Організації Об’єднаних Націй заснували фонд гуманітарної допомоги Україні, мета якого —  допомоги жителям сходу України, які страждають від збройного конфлікту поблизу розмежування сторін.

Про це 12 лютого повідомила помічниця генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Урсула Мюллер під час спеціального засідання ООН, присвяченого гуманітарній ситуації на сході України на 2019 рік.

За її словами, цивільні особи продовжують платити найвищу ціну за війну на Донбасі — понад 3300 мирних жителів було вбито, а загальна кількість постраждалих з 2014 року сягнула 9 тисяч. Мюллер закликала донорів приєднуватися до фонду, аби допомогти мешканцям Донбасу, адже у 2019 році на гуманітарну допомогу тим, хто знаходиться по обидва боки від лінії розмежування, буде потрібно 162 мільйонів доларів.

Нагадаємо, Росія ініціювала на 12 лютого засідання Ради Безпеки ООН щодо ситуації в Україні. За словами речника Постійного представництва України при ООН Олега Ніколенка, задекларований привід засідання — четверта річниця підписання Мінських домовленостей.

"Справа в тому, що це — чергова "димова завіса", метою якої є відволікти увагу держав-членів ООН від першого комплексного обговорення в Генеральній асамблеї ООН російської агресії проти України", — написав Ніколенко у Фейсбук.

За його словами, спеціальне засідання заплановане на 20 лютого — у п'яту річницю початку конфлікту, воно має відбутися в рамках нового пункту порядку денного Генасамблеї, який провела Україна у вересні минулого року.

Фото: OCHA Ukraine