Каменєв: Раді пропонуватимуть скасувати покарання за порушення порядку мирних зібрань

Каменєв: Раді пропонуватимуть скасувати покарання за порушення порядку мирних зібрань

У Верховній Раді буде зареєстровано законопроект про скасування адміністративної відповідальності за порушення порядку мирних зібрань. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" повідомив виконавчий директор Громадської організації Правозахисна ініціатива, юрист, експерт Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Михайло Каменєв.  
 
"Законопроект уже готовий, його не так багато часу було писати. Зараз збираємо підписи і є депутати, які нас підтримують у "Блоці Петра Порошенка", очікуємо також підтримки з боку "Народного Фронту". Хотілось би, щоб цей законопроект був зареєстрований сьогодні, але більш реалістично, що це буде в найближчі тижні. Сподіваємося, що до кінця каденції цей парламент декомунізує, тобто позбавить від старих радянських рудиментів сферу мирних зібрань", — повідомив юрист.
 
За його словами, ця норма була запроваджена ще за радянських часів і досі формально є чинною.
 
"У нас в старому кодексі про адмінправопорушення, а старий він, тому що його прийняли ще в 1984 році, є досі стаття про порушення порядку і організації мирних зібрань, яку ввели на останніх етапах існування Радянського Союзу для того, щоб придушити мітинги і демонстрації. Це, слава богу, не вдалося, але стаття залишилась і зараз реально можна отримати до 15 діб і саме за порушення неіснуючого порядку, бо в нас немає ніякого спеціального закону, який би обмежував або встановлював якийсь порядок проведення зібрань. Звісно, після Революції гідності нікого до арештів не притягали, але та гіпотетична можливість потрапити під роздачу не дуже хороша для вільного суспільства, яким ми хочемо бути", — зазначив Михайло Каменєв.
 
Нагадаємо, Нагадаємо, що 30 січня поліцейські в Києві склали протокол про адмінпорушення на активіста Сергія Стерненка за акцію пам’яті вбитої херсонської активістки Катерини Гандзюк.
 
Акцію Стерненко та декілька інших активістів провели під стінами Міжнародного виставкового центру, де відбувався форум президента України Петра Порошенка під назвою "Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом". Активісти запалили фаєри та розгорнули полотно з написом "Вибачте, так а хто замовив Катю Гандзюк?". 31 січня за результатами розгляду, суддя закрила справу "у зв'язку з відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення". 
 
Слухати повну версію.