Про транзитні можливості Києва вже слід забути — Рябцев про трубопроводи в обхід України

Про транзитні можливості Києва вже слід забути — Рябцев про трубопроводи в обхід України

Про транзитні можливості України вже слід забути, провідний науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень Геннадій Рябцев. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень", прокоментувавши приєднання Болгарії до будівництва "Турецького потоку".

Ведуча:

Галина Бабій

"Небезпека з "Турецьким потоком" точно така, як з "Північним потоком-2". Це черговий трубопровід, який йде в обхід України. Про транзитні можливості України, на мій погляд, вже слід забути, тому що і "Північний потік-2", і "Турецький потік" підтримуються більшістю тих країн, які раніше отримували газ через територію України", — зазначив Геннадій Рябцев.

Геннадій Рябцев зауважив, що якщо доБолгарії та Сербії доєднаються Австрія та Угорщина, це  змінить для України ситуацію в гірший бік.

"Якщо, окрім Болгарії та Сербії, до цього потоку долучаться угорці та австрійці, то найближчим часом, а це десь у 2021 році, окрім гілки, яка буде спрямована на постачання російського природного газу безпосередньо для турецьких споживачів, запрацює й друга гілка з кінцевим пунктом продажу російського газу, точніше купленого європейськими операторами газу, в Австрії. Це змінить для України ситуацію в гірший бік", — прокоментував Рябцев.

Рябцев наголосив, що хоча шлях з України до Південної Європи є найкоротшим і найдешевшим, з запровадженням "Турецького потоку", ймовірно, що це перестане бути перевагою українського маршруту.

"Хоча український маршрут досі залишається привабливим для більшості країн Південної Європи, адже через Україну цей шлях є найкоротшим і тому найдешевшим, з запровадженням "Турецького потоку", цілком можливо, що це перестане бути перевагою українського маршруту", — сказав він.

Нагадаємо, Болгарія вирішила взяти участь у будівництві "Турецького потоку". "Турецький потік" — це проект газопроводу з Росії до Туреччини через Чорне море до кордону Туреччини з суміжними країнами. Як повідомлялося, оператор болгарської газотранспортної системи Булгартрансгаз вже ухвалив рішення про будівництво нового газопроводу від кордону з Туреччиною, за допомогою якого газ буде транспортуватись до Сербії.

Прослухати повну версію.