"Україна може видобувати втричі більше газу, аніж зараз" — Рябцев

"Україна може видобувати втричі більше газу, аніж зараз" — Рябцев

Як цей, так і наступний опалювальний сезон Україна "пройшла" і "пройде" на газі власного виробництва, переконаний директор спеціальних проєктів в Науково-технічному центрі "Псіхея" Геннадій Рябцев. Проте це пов'язано не стільки зі збільшенням видобутку газу та розробкою нових родовищ, скільки скороченням споживання, зокрема через зупинку великих підприємств. "Крім того, величезна кількість українців була змушена покинути свої домівки через агресію РФ і через це також припинила споживати газ", додав Рябцев.

Разом з тим, потенціал для збільшення газовидобування в нас все ж таки є: за результати досліджень Україна може видобувати до 55 млрд кубометрів газу на рік, що є втричі більшим показником, ніж сьогоднішній. "Для цього потрібні прозорі зрозумілі правила гри, лібералізація процесів отримання відповідних дозволів та інвестування", зазначив експерт.


 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративна фото: Коломия.Сьогодні

"Для розробки нового родовища газу треба 7-10 років і великі кошти"

На нещодавній пресконференції прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розповів про розробку нових родовищ, що було одним із факторів, який дозволив енергосистемі України успішно пройти зиму. Що про це відомо?

Про кількість та обсяг, звісно, ніхто не скаже, але можна сказати, що зараз "Укргазвидобування" має достатньо потужну команду спеціалістів, яка розробила ще до війни програму розвитку видобутку для групи "Нафтогаз" і реалізує цю програму. Не можна сказати, що будь-яка компанія здатна з нуля, не проводячи жодних робіт з розвідки, дослідно-промислової експлуатації, запустити велику кількість нових свердловин. Але те, що зараз вводиться в експлуатацію свердловин більше, ніж це робилося декілька років тому, коли в "Нафтогазі" вважали, що на це не варто витрачати "зайвих" коштів, це факт. 

А скільки часу потрібно на освоєння свердловин?

Якщо казати про нове родовище, то для повного будівництва, яке охоплює ще й розвідку, потрібно від 5 до 7-10 років. Якщо ми хочемо, наприклад, наростити видобуток газу в Україні з нинішніх 18 до 30, то нам потрібно десь 7-10 років і великі кошти, які потрібно вкладати щорічно в розвиток цього напрямку. 

"Якби спростили дозвільну систему, в нас би вже давно видобувалося б не 18 млрд кубометрів, а 30"

Пане Геннадію, раніше йшлося про те, що газові свердловини частково були в приватних руках, зокрема й російських. Наскільки ці схеми зараз мають чи не мають впливу на те, як ми користуємося власними покладами газу?

Я не бачу жодних жодних проблем в тому, що приватна компанія отримує право на розроблення того чи іншого родовища. Якщо брати США, то там взагалі видобуток нафти і газу — це родинний бізнес. Кількість компаній, які видобувають там нафту, газу, газовий конденсат та забезпечують цей видобуток, складає біля 7 тисяч. На мій погляд, це нормальне явище, тому що концентрування всіх потужностей з видобутку в одній компанії, створення такого монстра, яким, на жаль, зараз є група "Нафтогаз", шкодить справі і позбавляє цей бізнес конкуренції. 

В комерції нічого поганого немає, головне — щоб держава та всі компанії притримувалися всім зрозумілих і стабільних правил гри. Наприклад, в Канаді для того, щоб отримати дозвіл на розробку корисних копалин, потрібен один тиждень та одне звернення до державних органів. Якби в нас дозвільну систему спростити так, як в канадських провінціях, то в нас би вже давно видобувалося б не 18 млрд кубометрів, а 30 або й більше.

"Ми пройшли цей опалювальний сезон на власному газі через скорочення споживання, а не збільшення видобутку"

Напередодні "Нафтогаз" повідомляв про запуск нової свердловини на 400 кубометрів газу на добу. Складається враження, що останнім часом цей процес пришвидшився. Це так?

Якщо порівнювати з декількома роками тому, то так, пришвидшився. Цей процес впливає на показники видобутку. Несуттєво, тому що де 400 тисяч, а де 18 мільярдів. Це різні, неспівмірні показники, хоча й за різний період часу. 

Крім того, ми чудово розуміємо, що Україна пройшла цей опалювальний сезон на газі власного видобутку не через суттєве зростання видобутку, а через суттєве скорочення споживання, насамперед з боку промислових підприємств. Крім того, величезна кількість українців була змушена покинути свої домівки через агресію РФ і через це також припинила споживати газ. Це також є причиною, чому зараз Україна споживає на третину менше газу, тож забезпечити всіх споживачів газом власного видобутку стало набагато легше.

"ГТС України вже переорієнтована на задоволення потреб внутрішнього споживача"

Також на пресконференції Шмигаль сказав, що після завершення транзиту російського газу до Європи в кінці цього року українську ГТС можна буде використовувати для власних цілей. Які тут для нас відкриваються перспективи?

Ми завжди використовували газокомпресорні станції для власних цілей і оператор ГТС України провів величезну роботу, яка дозволила нам як споживачам зараз почуватися достатньо захищено, навіть якщо транзит буде припинений сьогодні. Були проблеми, які були пов'язані із залежністю споживачів, особливо в південних і східних регіонах України від тиску в транзитній трубі. Це знали росіяни і свого часу під час газових “війн” використовували цю залежність. Але зараз використовуються не 4 транзитні труби, а лише одна і та не на повну потужність. Завдяки підготовчим роботам ГТС вже зараз переорієнтовано на задоволення потреб внутрішнього споживання. Тому, якщо хтось з європейців не підпише відповідної угоди з "Газпромом" на продовження транзиту, ми цілком безпечно для себе припинимо його 1 січня 2025 року.

"Україна може видобувати втричі більше газу, аніж зараз"

Гаразд, а на що ми можемо розраховувати далі? Цю ми пережили з власним газом, а як щодо наступної?

На жаль, ті підприємства, які використовували газ як сировину не запрацюють, оскільки більшість з них перебуває на лівобережній Україні, безпосередньо в районах бойових дій. Зокрема, всі згадували нещодавно "Авдіївський коксохімічний", який був великий споживачем цього ресурсу. Тому цілком реально, що тих запасів, які будуть створені в міжсезоння, в тому числі й шляхом закачування газу в підземні газові сховища, буде цілком достатньо для того, щоб забезпечити усіх споживачів газом, а теплові електростанції — газом як резервним паливом. Відповідні плани вже розробляються, скоріш за все, через місяць їх буде ухвалено й наступний сезон ми пройдемо з газом власного видобутку. Але це не означає, що потрібно на цьому зупинятися і казати, що все добре. Потрібно реалізовувати програми розвитку видобутку, звільнити усіх видобувників від величезної кількості бюрократичних погоджень, які ускладнюють їхню роботу. Потрібно згадати про законсервовані чи виведені з експлуатації свердловини, які також можна задіяти. Й потрібно вирішити нарешті проблему, без чого розвиток видобутку неможливий, — борги всіх перед усіма на газовому ринку. Якщо держава це зробить, ми будемо забезпечені всіма енергоресурсами, включно з природним газом. 

А наскільки ми можемо розраховувати на свої природні родовища? Яка перспектива газовидобування?

Були відповідні дослідження однієї з провідних аналітичних компаній світу, відповідно до яких, що Україна може видобувати до 55 млрд кубометрів газу на рік. Це майже втричі більше, аніж ми робимо зараз. Але для цього потрібні прозорі зрозумілі правила гри, лібералізація процесів отримання відповідних дозволів та інвестування, яке б здійснювалося впродовж тривалого часу. Якщо це буде зроблено, то ми не лише будемо з власним газом, але й зможемо поділитися ним з нашими західними сусідами. 


 

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США